ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2015 05:09 EET | Updated 10/02/2015 05:10 EET

Ένα Grexit θα φέρει το χάος στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ο Όσμπορν

Nigel Roddis via Getty Images
LEEDS, ENGLAND - FEBRUARY 05: Britain's Chancellor Of The Exchequer George Osborne (R) and Prime Minister David Cameron speak to business leaders at the AQL centre on February 5, 2015 in Leeds, England. The politicians are on a tour of Yorkshire to promote investment in the region. (Photo by Nigel Roddis/Getty Images)

Οι πιθανότητες ενός Grexit αυξάνονται καθημερινά και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χάος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και στην Αγγλία που βρίσκεται εκτός ευρώ, δήλωσε ο Άγγλος Υπουργός Οικονομικών, Τζωρτζ Όσμπορν.

Παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg, ο Όσμπορν υποστήριξε πως αυτή η πιθανότητα πρέπει να αποφευχθεί καθώς σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο σενάριο, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά για την παγκόσμια οικονομία.

«Εμείς εδώ στην G20 προτρέπουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν μια συζήτηση με σκοπό να υπάρξει λύση και αποφευχθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να συμβεί το αντίθετο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χάος που θα προκληθεί, επομένως οφείλουμε να ταχθούμε υπέρ της σταθερότητας».

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι συζητήσεις στην G-20 επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση μιας προσέγγισης δεκτικής από όλες τις πλευρές, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Βρετανία επιταχύνει την προετοιμασία της για ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα ο κ.Όσμπορν αναφέρθηκε στην πρόσφατη -ευρεία- σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία ανάμεσα σε οικονομικούς παράγοντες της χώρας και τον Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι φανερό πως η οικονομία της Αγγλίας θα επηρεαστεί από μια αναταραχή στην Ευρωζώνη. Το έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν. Επομένως είναι ουσιαστικό και αναγκαίο να κάνουμε ένα ζωτικό πλάνο για την επόμενη ημέρα».