ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2015 02:27 EET | Updated 10/02/2015 04:44 EET

Το ελληνικό σχέδιο για συμφωνία με τους πιστωτές. Αισιοδοξία για συμφωνία στο τακτικό Eurogroup

A Greek and a European Union flag billow in the wind as the ruins of the fifth century BC Parthenon temple is seen in the background on the Acropolis hill, in Athens, Friday, Jan. 23, 2015. Prime Minister Antonis Samaras' New Democracy party has failed so far to overcome a gap in opinion polls with the anti-bailout Syriza party ahead of the Jan. 25 general election. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS
A Greek and a European Union flag billow in the wind as the ruins of the fifth century BC Parthenon temple is seen in the background on the Acropolis hill, in Athens, Friday, Jan. 23, 2015. Prime Minister Antonis Samaras' New Democracy party has failed so far to overcome a gap in opinion polls with the anti-bailout Syriza party ahead of the Jan. 25 general election. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην τελική ευθεία του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για τις τρεις μεγάλες μάχες που θα δώσει η Ελληνική πλευρά, στο άτυπο Eurogroup της 11 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και στο τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα αλλά και τις τοποθετήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων αξιωματούχων, φαίνεται μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών.

Ωστόσο, στο ελληνικό επιτελείο παραμένουν «προσγειωμένοι» με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να βρεθεί λύση έως την συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης καθώς οι δανειστές «θα μας σφίξουν τη θηλιά έως τη Δευτέρα». 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους δανειστές να δώσουν εξάμηνη περίοδο διαπραγμάτευσης για ένα «νέο συμβόλαιο» στήριξης. «Η περίοδος αυτή μπορεί να έχει διπλή ονομασία: είτε τεχνική παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου, αν βολεύει τους Ευρωπαίους, είτε συμφωνία-γέφυρα, όπως επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Δεν έχει σημασία το όνομα», έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. 

Αν και οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό τόνιζαν παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της στη διαπραγμάτευση που είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η θεματική μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% από 3% το 2015, την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την πρόταση για γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η Ελλάδα θα πάει στο Eurogroup της Τετάρτης με συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενο του προγράμματος “γέφυρα”. Αν και ακόμα πολλά από τα τεχνικά σημεία της συμφωνία παραμένουν άγνωστα το βασικό πλαίσιο της πρότασης περιλαμβάνει:

1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τον Σεπτέμβριο 

2) Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή αρχής γενομένης από φέτος. Η ελληνική πλευρά ζητά αναπροσαρμογή του στόχου 3% του ΑΕΠ για το 2015 και προσαρμογή του στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 1,49%. H κυβέρνηση χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας το στόχο του μνημονίου . 

3)Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό 

4) Επανεξέταση του χρέους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με ένα μενού από swaps.

5) Λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. 

Αναφορικά με το σχέδιο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος “γέφυρα” το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει:

-Επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ. Εναλλακτικά η κυβέρνηση προτείνει στην ΕΚΤ αντί να τα δώσει στην Ελλάδα να αποπληρώσει απευθείας τη δόση που οφείλει η χώρα στο  ΔΝΤ. 

- Αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ  «ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη των αγορών» θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. είναι αυθαίρετο. Όπως λένε δεν είναι απαραίτητο ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί στο σύνολο του, αλλά θα αποτελεί ένα «μαξιλάρι»

-Πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται έως ότου υπάρξει σταδιακή προσέγγιση, ωστόσο όπως αναφέρουν τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο στενά που «μπορεί να συμβεί ατύχημα από ανοησία».