ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/02/2015 07:37 EET | Updated 11/02/2015 08:21 EET

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ο γ.γ του ΟΟΣΑ

Η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, είχε ισχυρό συμβολισμό. Το μήνυμα ήταν πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ανάπτυξη.

«Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, στην πραγματικότητα δεν ήταν του ΟΟΣΑ, αλλά της προηγούμενης κυβέρνησης», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε τον Άνχελ Γκουρία, ως τον πιο χρήσιμο άνθρωπο στην Ευρώπη, καθώς προΐσταται ενός παγκόσμιου οργανισμού για την ανάπτυξη.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε με τη σειρά του ο Άνχελ Γκουρία: «Ο ΟΟΣΑ είναι περιουσιακό στοιχείο της κυβέρνησης. Δεν είμαστε εδώ για να επιβλέψουμε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Δεν επιδιώκουμε να αναλάβουμε νέους ρόλους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσμική σχέση με άλλους οργανισμούς», δήλωσε ο γ.γ του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Γκουρία ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα επιλέξει, αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Θα συνεργαστούμε για να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσωπο

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του, αναφερόμενος στο «λάθος φάρμακο» που επέβαλε το μνημόνιο προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση. «Η Ελλάδα που μπήκε πρώτη στο εργαστήρι της λιτότητας βιώνει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, ενώ το χρέος της αντί να μειώνεται, διογκώνεται, ενώ η Ευρώπη βολοδέρνει ανάμεσα στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό», είπε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, «απορυθμίσεις», που αποσκοπούσαν στην προστασία των συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.

Θα συνεργαστούμε με τον ΟΟΣΑ για να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσωπο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η πλέον κατάλληλη για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις με την ολιγαρχία.

Μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Γκουρία καταλαβαίνει τα προβλήματα γιατί είναι Μεξικανός και εμείς μόνο με το Μεξικό μπορούμε να συγκριθούμε σε δείκτες διαφθοράς, είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «η βοήθεια του είναι χρήσιμη για να αντιστρέψουμε αυτούς τους δείκτες, για να ξανακάνουμε την Ελλάδα κανονική χώρα».

Προανήγγειλε μάλιστα τη δημιουργία μιας μόνιμης κοινής επιτροπής συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι σύντομα, θα επισημοποιήσει τη συμφωνία αυτή στο Παρίσι.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τον ΟΟΣΑ για να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα γίνει όχι με βάση το προηγούμενο της λεγόμενης εργαλειοθήκης που έκανε ζημιά, αλλά με βάση την λαϊκή εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό» επεσήμανε.

'Ανχελ Γκουρία: Δεν ήρθαμε για να σας υποδείξουμε τι πρέπει να κάνετε

Ο Άνχελ Γκουρία ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές, ότι «δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε στη χώρα σας τι πρέπει να πράξει». Οι Έλληνες γνωρίζουν καλύτερα, αυτοί σας έδωσαν λαϊκή εντολή είπε ο κ. Γκουρία.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει το μονοπώλιο στα... μονοπώλια, ούτε στα ολιγοπώλια και τη διαφθορά. Σε όλες τις χώρες, υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή, είπε ο κ. Γκουρία. Αναφέρθηκε στις αναγκαίες μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, στην παιδεία και την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη είπε ο Άνχελ Γκουρία, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη είπε, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.

Είναι η αρχή μιας υπέροχης σχέσης

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Άνχελ Γκουρία, σε στυλ Καζαμπλάνκας: «Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την αρχή μιας νέας σχέσης., είπε στον Μεξικανό αξιωματούχο του ΟΟΣΑ»