ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#greeksolidarity: Συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας σε ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις

sooc

Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που η εθνική αντιπροσωπεία έδινε τη μάχη στη συνεδρίαση του Eurogroup με αίτημα να “πάρει ανάσα” από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, στέκονται ενεργά δεκάδες χιλιάδες πολίτες με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε τουλάχιστον 37 ελληνικές πόλεις, 41 ευρωπαϊκές αλλά και μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπως στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Το κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -και πρωτίστως στο Facebook -με βασικό ζητούμενο την εκδήλωση στήριξης της Ελλάδας την ώρα που κυβέρνηση διεξάγει μια δύσκολη διαπραγμάτεύση με τους δανειστές, ξεπέρασε τα “σύνορα” του διαδικτύου και “κατέβηκε” στους δρόμους.

Το πρώτο δειλό ραντεβού στις 5 Φεβρουαρίου ήταν επιτυχές και το δεύτερο, το απόγευμα της Τετάρτης- που δόθηκε παράλληλα με τη διεξαγωγή του Eurogroup- έτυχε ακομη μεγαλύτερης προσέλευσης. Από νωρίς το απόγευμα, και παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιλιάδες πολιτών έφταναν στο Σύνταγμα- έχοντας μάλιστα κατακλείσει τη στάση του ΜΕΤΡΟ- ενώ μαζικές ήταν και οι συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα ανέβασε στο λογαρισμό του στο Twitter και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδία ώρα ραντεβού έξω από το Κοινοβούλιο τους είχαν δώσει και Ιρλανδοί με πρώτο τον Gerry Adams του Σιν Φέιν.

Πορεία συμπαράστασης στη Νάπολη της Ιταλίας

Στη πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη

Συγκέντρωση και στο Παρίσι

Από τη συγκέντρωση στις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται το Eurogroup

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και στο Λονδίνο

Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές αναφέρουν:

«Την Πέμπτη στείλαμε ένα πρώτο μαζικό μήνυμα απέναντι στους εκβιασμούς. Συνεχίζουμε. Να πάρουμε την σκυτάλη και να σηκώσουμε το γάντι! Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του. Να υψώσουμε το ανάστημά μας και να στείλουμε ένα παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, υπέρ της δημοκρατίας και της προκοπής. Να μη μασήσουμε στους εκβιασμούς της ΤΡΟΙΚΑ και των υποστηρικτών τους στην Ελλάδα, ολιγαρχία, καναλάρχες.

Ήρθε η ώρα» προσθέτουν «να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε».

Η υπηρεσία Google Maps δημιούργησε έναν χάρτη με όλες τις συγκεντρώσεις για την ελληνική διαπραγμάτευση ανά την υφήλιο όπου ο κόσμος θα φωνάξει υπέρ της χώρας μας.

Popular in the Community