ΕΙΔΗΣΕΙΣ
11/02/2015 06:15 EET | Updated 11/02/2015 07:17 EET

Ο Μάρτιν Σουλτς απέρριψε πρόταση Γλέζου για συζήτηση περί γερμανικών αποζημιώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο

ASSOCIATED PRESS
Greek WWII hero Manolis Glezos, who as an 18-year-old hauled down the Nazi flag from the Acropolis a month after the German occupation of Greece in 1941, is seen at a peaceful protest outside the German embassy in Athens on Monday, June 6, 2011. Glezos was among a crowd of a few dozen Greeks and Germans who gathered outside the embassy, urging the German government to compensate Greek victims of two World War II Nazi atrocities. Berlin has refused to comply with decisions by Greek and Italian courts in favor of victims of the 1944 Distomo massacre and their relatives. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Τον Κανονισμό επικαλέστηκε ο Μάρτιν Σουλτς, για ν' απορρίψει πρόταση του Μανώλη Γλέζου, να διεξαχθεί ειδική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Λαμβάνοντας τον λόγο επί διαδικαστικού, αμέσως μόλις άρχισε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ζήτησε από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς να διεξαχθεί στην Ολομέλεια, μία ειδική συζήτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Έγιναν κάποιες δηλώσεις επικεφαλής πολιτικών ομάδων, ότι κακώς εγείρεται θέμα από την Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, χωρίς όμως αυτές οι δηλώσεις ν' απηχούν τις απόψεις του Ευρωκοινοβουλίου και κυρίως χωρίς προηγούμενα να έχουν συζητηθεί στην Ολομέλεια» τόνισε ο κ. Γλέζος.

Ωστόσο, κατέληξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής «θέμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπάρχει και είναι νομικά και οικονομικά τεκμηριωμένο».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επικαλέστηκε τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος, για να διευκρινίσει ότι το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό αυτήν τη στιγμή.

Πρόσθεσε, όμως, ότι σχετική συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Ολομέλεια μπορεί να γίνει, αν συγκεντρωθούν 40 υπογραφές ευρωβουλευτών που να το ζητούν ή αν το ζητήσει, στη διάσκεψη των προέδρων, η επικεφαλής της Ενωτικής Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκάμπι Τζίμερ.

Σημειώνεται πως το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σχολίασε στον ΑΝΤ1 το γεγονός πως οι επικεφαλής τεσσάρων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εκφράστηκαν αρνητικά για το αίτημα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου.

«Εξέφρασαν τις προσωπικές τους γνώμες, δεν ρώτησαν τις ομάδες τους, ρώτησα συναδέλφους και μου το επιβεβαίωσαν» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, συνεχίζοντας, διερωτήθηκε: «Γιατί η γερμανική κυβέρνηση, όχι απλώς αποζημιώνει, αλλά συνταξιοδοτεί τα θύματα, τους απογόνους των θυμάτων, της ναζιστικής θηριωδίας, εβραϊκής καταγωγής, που ζουν σήμερα στο Ισραήλ; Συνταξιοδοτεί για το μέλλον, τους απογόνους, χωρίς να βάζει όριο. Σε αυτό τι έχουν να απαντήσουν;».

Ο ίδιος σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Κοτζιά, ότι η υπόθεση του κατοχικού δανείου νομικά έχει κλείσει, σημείωσε: «Βρίσκεται εκτός πραγματικότητας».

«Το 1995 με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια και αναπληρωτή υπουργό τον Γεώργιο Μαγκάκη έδωσαν ρηματική διακοίνωση στο Γερμανό πρέσβη ότι επανερχόμαστε στο θέμα και ζητάμε τις επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Αρα, νομικά δεν έχουμε καλυφθεί. Υπάρχει ρηματική διακοίνωση», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, βαριά σκιά στη συνάντηση του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, «έριξε» η αναφορά του πρώτου σε μνημόνιο, κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες «για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας - παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά οριστικά διευθετημένα». «Πιστεύω, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ότι στην Ελλάδα θυμούνται καλά την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, στην οποία εξέφρασε το ίδιο με τις κατάλληλες λέξεις».

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)