ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2015 12:01 EET | Updated 12/02/2015 12:02 EET

Στηρίξτε την Ελλάδα και συμμαχήστε με τις χώρες του Νότου, λένε οι Πορτογάλοι στην κυβέρνησή τους

PATRICIA DE MELO MOREIRA via Getty Images
Demonstrators march holding flags during a demonstration called by the CGTP union (General Confederation of the Portuguese Workers) against the austerity measures of the Portuguese government in Lisbon on July 10, 2014. AFP PHOTO/ PATRICIA DE MELO MOREIRA (Photo credit should read PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Getty Images)

Την αντίδραση κορυφαίων προσωπικοτήτων στην Πορτογαλία, έχει προκαλέσει η στάση που τηρεί η κυβέρνηση της χώρας απέναντι στην Ελλάδα και το αίτημα της για χαλάρωση της λιτότητας και τερματισμού του υφιστάμενου προγράμματος.

Σημειώνεται πως η Πορτογαλία, συγκαταλέγεται στις χώρες που κατά το Eurogroup της Τετάρτης, βρέθηκαν «απέναντι» στην Ελλάδα όπως και ο υπ.Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας. Σε γενικές γραμμές, συντάχθηκαν με τις χώρες της βορείου Ευρώπης που για μια ακόμη φορά άσκησαν σοβαρές πιέσεις στην εθνική μας αντιπροσωπεία.

Συγκεκριμένα, 32 προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί, κάλεσαν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσους Κοέλιου να χαλαρώσει τη στάση του όσον αφορά τη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Público.

Η αντίληψη ότι "η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί ως έχει" είναι "αντιπαραγωγική", εκτιμούν οι υπογράφοντες το κείμενο, καλώντας τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει έναν δημόσιο λόγο που "δεν θα ταπεινώνει τις χώρες-μέλη".

Η Πορτογαλία "δεν πρέπει να απομονωθεί" από το κίνημα της "ευρωπαϊκής συνεργασίας" αλλά να συμμετάσχει "στη συζήτηση για την ανάκαμψη των οικονομιών και των κοινωνικών πολιτικών στις χώρες που θυσιάστηκαν περισσότερο κατά τα τελευταία έξι χρόνια", συνεχίζει το κείμενο.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή υπάρχουν εκπρόσωποι της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας κεντροδεξιός πρώην υπουργός Οικονομικών, αλλά ακόμη και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PSD, του κόμματος του πρωθυπουργού. Υπάρχουν επίσης πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και επιχειρηματίες.

Ο Πάσους Κοέλιου έχει καλέσει την Αθήνα να "σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες" απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και χαρακτηρίζοντας "παραμύθια" το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως αργά το βράδυ της Τετάρτης περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λισαβόνα, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post