Διαδραστικός Χάρτης: Απότομη υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου. Ποιά η θέση της Ελλάδας

Διαδραστικός Χάρτης: Απότομη υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου. Ποιά η θέση της Ελλάδας

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του 2015, ο οποίος μετρά την ελευθερία της ενημέρωσης και των δημοσιογράφων σε 160 χώρες.

Για πέμπτη διαδοχική χρονιά, η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση της κατάταξης, ακολουθούμενη φέτος από τη Νορβηγία και τη Δανία, η οποία πέρασε στην πρώτη τριάδα.

Πολλά μικρά ευρωπαϊκά κράτη πέφτουν στην κατάταξη: το Λουξεμβούργο περνάει από την 4η στη 19η θέση, το Λιχτενστάιν από την 6η στην 27η θέση και η Ανδόρα από την 5η στην 32η θέση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση.

Η Βουλγαρία (106η, -6 θέσεις) κατέχει στην κατάταξη την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα κατατάσσεται 91η (+8 θέσεις), πίσω από το Κουβέιτ.

Η Γαλλία από την πλευρά της κερδίζει μία θέση και κατατάσσεται 38η -- η κατάταξη δεν λαμβάνει υπόψη την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου εναντίον της σύνταξης της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, διευκρινίζει η RSF. Η μη κυβερνητική οργάνωση εξακολουθεί να εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι στη Γαλλία "προστατεύεται πολύ λίγο το απόρρητο των πηγών".

(Από τη 19η θέση που είχε η Ελλάδα το 2002, το 2014 ήταν στην 99ή, ενώ σήμερα είναι στην 91η θέση)

Τα αφρικανικά κράτη εξακολουθούν να βρίσκονται στις κατώτερες θέσεις της κατάταξης. Το Κονγκό έπεσε 25 θέσεις (107η) και η Λιβύη 17 θέσεις (154η). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ερυθραία.

Η κατάταξη αυτή βασίζεται σε επτά δείκτες: επίπεδο των καταχρήσεων, έκταση του πλουραλισμου, ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, περιβάλλον και αυτολογοκρισία, νομικό πλαίσιο, διαφάνεια και υποδομές.

Δημοφιλή