Βαρουφάκης: Απειλές κατά της ζωής μου το 2011. Στοχοποίησαν το παιδί μου

Βαρουφάκης: Απειλές κατά της ζωής μου το 2011. Στοχοποίησαν το παιδί μου
ASSOCIATED PRESS

Για απειλές που είχε δεχθεί κατά της ζωής του το 2011 έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern.

Όπως είπε, τότε βοηθούσε κάποιους δημοσιογράφους στις έρευνές τους σχετικά με κάποια τραπεζικά σκάνδαλα. «Ένα βράδυ έλαβα μία κλήση στο τηλέφωνο και ένας άγνωστος με ρώτησε αν το παιδί μου, είχε γυρίσει σπίτι. Ο καλών στη συνέχεια περιέγραψε τη διαδρομή που είχε πάρει ο γιος μου και είπε “αν θες να γυρίζει σπίτι με ασφάλεια στο μέλλον, σταμάτα να κάνεις έρευνες για τις τράπεζες. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίον μετακομίσαμε στο Τέξας» αναφέρει σχετικά.

Ερωτηθείς για το ποιος ήταν πίσω από τις απειλές αυτές, απαντά «δεν έχω ιδέα. Ουδέποτε φοβήθηκα για τον εαυτό μου, αλλά αν ο γιος σου στοχοποιείται τότε έχεις ηθική υποχρέωση να απαντήσεις».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «οι τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν τμήμα μίας πάμπλουτης ελίτ που επωφελήθηκε από την κρίση», ο κ. Βαρουφάκης απαντά «ναι, αλλά θα τους συντρίψουμε. Δεν ξέρω ακόμα πώς ακριβώς, αλλά θα τους σταματήσουμε. Θα χρειαστούμε βοήθεια από τους Γερμανούς. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που πραγματικά προτίθεται να τσακίσει τα καρτέλ στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αναγνωρίζει ότι «είμαστε άπειρη κυβέρνηση, και δεν μας έχει δοθεί ο χρόνος να εξοικειωθούμε με τη λειτουργία των υπουργείων μας...χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να διασκεφθούμε και να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά έχουμε απέναντί μας την κάννη ενός όπλου».

Ερωτηθείς για το αν η πολιτική είναι όπως την περίμενε, απαντά ότι «στην περίπτωση της Ευρώπης, δυστυχώς ναι...μπήκα στο “ρινγκ” επειδή με δυσαρεστεί η παρούσα κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Αν υπάρχει ένα έλλειμμα στην Ευρώπη μας, είναι η έλλειψη δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στη δύναμη που έχει ως υπουργός Οικονομικών, λέει ότι πρόκειται για μια δύναμη την οποία δεν επιθυμεί. «Η δύναμη είναι κάτι που δεν θέλω να έχω, γενικά μιλώντας. Αυτό μπορεί να ακούγεται υποκριτικό, αλλά το εννοώ ειλικρινά. Αυτό ισχύει και για πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μας. Προτιμούν τη ζωή στην αντιπολίτευση, όπως και να έχει είναι αρκετά άνετο να είσαι μια αριστερή μειονότητα» σημειώνει.

Σε σχόλιο περί μεταβολών στις απόψεις του, λέει ότι πάντα ήταν ξεκάθαρος, ενώ χαρακτηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ μακράν την πλέον έξυπνη πολιτικό στην Ευρώπη, «χωρίς αμφιβολία» και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον μόνο Ευρωπαίο πολιτικό πνευματικής ουσίας. «Είναι αυθεντικά αφοσιωμένος στην Ευρώπη και βαθύτατα φεντεραλιστής». Επίσης, υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί είναι «πολύ καλοί Ευρωπαίοι,καλύτεροι από τους Γάλλους ή τους Έλληνες...θα έπρεπε να σκεφτόμαστε ως Ευρωπαίοι».

Σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, αναφέρει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «μόνο υποκρινόταν ότι ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις. Απλά δείτε τους φορολογικούς νόμους. Φορολογούνταν άνθρωποι που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ρωτάτε γαλοπούλες αν θέλουν να τις σφάξουν για τα Χριστούγεννα».

«Πλέον έχουμε μια πολύ καλή βάση δεδομένων και ξέρουμε ακριβώς τι κεφάλαια μεταφέρονται από την Ελλάδα και κατατίθενται σε λογαριασμούς στην Ευρώπη ή άλλα μέρη του κόσμου. Τουλάχιστον αυτό μου λένε άνθρωποι στο υπουργείο. Θα ήξερα ακριβώς τους αριθμούς αν δεν ήμουν αναγκασμένος να περνώ τον χρόνο μου ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, παρακαλώντας περισσότερο χώρο για να αναπνεύσουμε. Έχουμε υποθέσεις όπου κάποιος μετέφερε 1,5 δισ. σε ξένους λογαριασμούς πέρυσι αλλά για τα τελευταία 20 χρόνια δήλωνε ετήσιους φόρους μόνο σε 5.000 ευρώ. Πώς γίνεται αυτό; Αυτές οι λίστες υπήρχαν αλλά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ».

Μιλώντας για τη λίστα Λαγκάρντ, αναφέρει ότι «περιελάμβανε μόνο μια τράπεζα. Έχουμε μια λίστα όλων των τραπεζών και όλων των μεταφορών. Αλλά οι άνθρωποι στο υπουργείο μου λένε ότι εμποδίζονται πρακτικά στην ενασχόλησή τους με αυτές τις υποθέσεις από ανώτερες αρχές».

Δημοφιλή