ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/02/2015 12:35 EET | Updated 13/02/2015 12:35 EET

Στα...χαρακώματα στο ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία. Η Γεννηματά «πατάει» πόδι στον Βενιζέλο. Βαριές κουβέντες και απειλές

sooc

Η ήττα φέρνει γκρίνια και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, η ήττα ήταν μεγάλη. Ανάλογη αυτής και οι συνέπειες για το κόμμα, με του διεκδικητές της εξουσίας να αμφισβητούν την πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από την ηγεσία του Κινήματος, με πρώτη τη Φώφη Γεννηματά.

Σε μια ακόμη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, η Βενιζέλος-Γεννηματά αντιπαρατέθηκαν ανοιχτά, με βαριές εκφράσεις και υπονοούμενα, δηλωτικά του κλίματος αμφισβήτησης του προέδρου αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στη Χαριλάου.

Η κ.Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε θέμα τρόπου εκλογής του της νέας ηγεσίας, υποστηρίζοντας πως μόνη επιλογή είναι να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος από τη «βάση».

Ο κ.Βενιζέλος, επιχείρησε να «κλείσει» το θέμα λέγοντας πως η διαδικασία θα αποφασιστεί στο Συνέδριο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά αφού ήδη διαρρέονται πληροφορίες πως θα προτιμούσε να μην ακολουθηθεί ανοιχτή διαδικασία, να εκλεγεί πρόσωπο που δεν είναι στην παρούσα Βουλή και έτσι ο ίδιος να παραμείνει επικεφαλής της ΚΟ.

Εκείνη με τη σειρά της τον προειδοποίησε πως με την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «το κόμμα οδηγείται στην καταστροφή» με τον Βενιζέλο να απαντά απειλώντας για μια ακόμη φορά με παραίτηση.

Με τη σειρά της τον προκάλεσε να κάνει πράξη τη δήλωση του αν και με το ύφος της- όπως αναφέρουν πληροφορίες- φαίνεται να αμφισβητούσε τις πραγματικές του προθέσεις σε σχέση με την «απειλή» που εκτόξευσε.

Ο Βενιζέλος, δεν το έβαλε κάτω και την κατηγόρησε ευθέως για παιχνίδια πίσω από την πλάτη του: «Να δω μετά ποιος θα υπερασπίζεται τη χώρα. Δεν θα σε αφήσω να φέρεις πίσω τον Γιώργο Παπανδρέου και τους κολλητούς του» ενώ εκείνη αντέδρασε λέγοντάς του πως αν χρειαστεί θα παραιτηθεί εκείνη.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πνεύματα ηρέμησαν αλλά απόφαση για τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου δεν ελήφθη.

Η Φώφη επιμένει και καταθέτει πρόταση

Η κ.Γεννηματά πάντως δεν το έβαλε κάτω και έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της πρόταση για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ, τα βήματα που πρέπει να γίνουν και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν επιμένοντας στην εκλογή προέδρου από τη «βάση».

Η ίδια, αν και εικάζεται πως θα μπει στην κούρσα της διαδοχής, δεν δηλώνει ακόμη «παρούσα» αλλά τόσο η στάση της όσο και η τοποθέτησή της, «δείχνουν» σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλη η πρόταση της Φώφης Γεννηματά:

«Η χώρα βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι με δύσκολες επιλογές μπροστά της. Είναι προς όφελος όλων των πολιτών, όλων των πολιτικών δυνάμεων, να φέρει καρπούς η συζήτηση με τους εταίρους που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση και είναι υποχρέωση μας να  συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή.

 

Το  ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση πολιτικά και οργανωτικά εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόσφατη εκλογική μας καταγραφή ως 7ο κόμμα του 4.7% δεν είναι παρά το  αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.

 

Η εκλογική συρρίκνωση δεν μας απαλλάσσει  όμως από την ευθύνη ουσιαστικής παρέμβασης μας στην πολιτική ζωή του τόπου.

 

Για να μπορέσει όμως το αποδυναμωμένο  από το εκλογικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ, να συμβάλει γόνιμα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα, θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε πολιτικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και ριζικών αλλαγών. Δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο να μην δούμε ούτε αυτή τη φορά κατάματα την πραγματικότητα και να μην αναλάβουμε συλλογικά πρωτοβουλίες υπέρβασης της.

 

Σε αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπεται να υιοθετηθούν διαδικασίες που οδηγούν  σε εκπτώσεις αρχών που συνδέονται με σημαντικές κατακτήσεις στην δημοκρατική λειτουργία του Κινήματος μας.

 

Αντιθέτως, τώρα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία που θα χαρακτηρίζεται από ήθος, αξιοπρέπεια, αυτοεπίγνωση, ειλικρίνεια, ευθύνη, συνεννόηση και σεβασμό στις θεμελιώδεις καταστατικές μας αρχές. 

 

Πρέπει να διανύσουμε γρήγορα μεν, αλλά με τρόπο πολιτικά ουσιαστικό και αποτελεσματικό δε, την πορεία προς μια συντεταγμένη θεσμική επανίδρυση, ώστε να επιστρέψουμε ανανεωμένοι στο καθήκον που μας όρισαν οι πολίτες.

 

Στο πλαίσιο αυτό με αίσθημα ευθύνης καταθέτω την πρόταση μου για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε :

Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού και της απαίτησης για πολιτικό διάλογο σε βάθος.

 

  • Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, να ξεκινήσουμε ΤΩΡΑ διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία  οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους  και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών. 
  • Αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών.
  • Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο  με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά  και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος.

 

Με την πρόταση αυτή μπορούμε :

 

Να πούμε όχι σε μια εικόνα εσωστρέφειας που βγαίνει προς τα έξω και μάλιστα επί της διαδικασίας.

 

Να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, "βυζαντινισμοί" χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις.

 

Η τήρηση του καταστατικού, η πολιτική ενεργοποίηση του κόμματος, η ανάδειξη των θέσεων και των στόχων για την επόμενη ημέρα, είναι οι στοιχειώδεις και απολύτως αναγκαίοι παράγοντες που θα διασφαλίσουν την αφετηρία μίας νέας πορείας.

 

Μόνο με τις μεγαλύτερες δυνατές  συναινέσεις  και συνεννοήσεις μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και όχι με συγκυριακές τεχνητές πλειοψηφίες οργάνων.

Είναι η τελευταία μας ευκαιρία.

 

Ας μην την χάσουμε!»