ΔΙΕΘΝΕΣ
15/02/2015 17:55 EET | Updated 15/02/2015 17:58 EET

«Η θέση της Γαλλίας είναι με την Ελλάδα» λένε 50 Γάλλοι βουλευτές του κόμματος του Ολάντ

LOIC VENANCE via Getty Images
Protesters hold a banner during a demonstration in support of the Greek people on February 15, 2015 in Paris. At least 2,000 people marched through the streets of Paris on February 15 heeding the call from unions and far-left organisations to voice their support for Greece and its new leftist anti-austerity government. AFP PHOTO / LOIC VENANCE (Photo credit should read LOIC VENANCE/AFP/Getty Images)

50 βουλευτές και ευρωβουλευτές του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος υπογράφουν κείμενο με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση Ολάντ να στηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κατά των πολιτικών λιτότητας. Το κείμενο αρχίζει με μια επίκληση στην δημοκρατία και ολοκληρώνεται την αναφορά στην Αντιγόνη του Σοφοκλή:

«Τον 5ο πΧ αιώνα, οι Έλληνες επινόησαν τη δημοκρατία- την κυριαρχία δηλαδή του λαού. Το 2015, δείχνουν ξανά στον κόσμο την προσήλωση τους σε αυτό το πολιτικό μοντέλο, παίρνοντας πίσω την εθνική τους κυριαρχία, που τους είχε κατασχέσει η τρόικα. Το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, προέβλεπε ακραία νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που βύθισαν τη χώρα ακόμα περισσότερο στην οικονομική κρίση και προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή. Η γερμανική αυστηρότητα και «ορθοδοξία» για το ελληνικό χρέος, έχει σύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κρίση όλο και πιο βαθιά. Αυτο συνειδητοποίησαν οι Έλληνες και ξεσηκώθηκαν ενάντια στα μνημόνια. Το να τους επιβάλουμε νέα μέτρα οικονομικής ασφυξίας θα ήταν σαν να γυρίζαμε την πλάτη μας στην εθνική τους κυριαρχία».

Οι βουλευτές του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος ασκούν δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας, την οποία αποκαλούν καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη και χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως καλούν τον Γάλλο πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία για να αλλάξει ο πολιτικός και οικονομικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στην Ευρώπη, και αυτή η συμμαχία μπορεί να οδηγήσει σε μια καινούργια ευρωπαϊκή τροχιά. Για μια νέα πολιτική που θα βάζει τον άνθρωπο στην καρδιά των γεγονότων, και σίγουρα θα πρέπει να τον βάζει μπροστά από τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων. Σε μία τροχιά που να συμφιλιώνει τον σεβασμό στους κοινούς κανόνες με την αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Η συνειδητοποίηση και εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη, θα είναι το έναυσμα για το νέο προανατολισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το νέο μονοπάτι, θα πρέπει να περπατήσουν δίπλα-δίπλα, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης»

Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο γράφει το κείμενο και υπογραμμίζει πως η Γαλλία πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα. Οι 50 Γάλλοι πολιτική τελειώνουν με μια επίκληση στην Αντιγόνη του Σοφοκλή: Οι κανόνες δεν μπορούν να είναι πάνω από τη δικαιοσύνη

«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της Ευρώπης, η Γαλλία πρέπει να αναλάβει εκ νέου την πολιτική πρωτοβουλία. Πρέπει να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της ΕΕ. Ο Σοφοκλής μας δίδαξε ότι υπάρχουν στιγμές, όπου ο μόνος νόμος που έχει πραγματικά αξία είναι ο νόμος της δικαιοσύνης, Είναι ο δρόμος που επέλεξαν οι Έλληνες. Είναι ο δρόμος που πρέπει να υποστηρίξουμε».

Ποιοι υπογράφουν:

Amirshahi Pouria, député,

Martin Édouard, député européen

Assaf Christian - Député

Bachelay Alexis – Député

Balas Guillaume – Député européen

Baumel Laurent – Député

Baumel Philippe – Député

Bechtel Marie-Françoise – Députée

Blazy Jean-Pierre – Député

Bouziane Kheira – Députée

Bruneau Isabelle – Députée

Cabanel Henir – Sénateur

Carrey-Conte Fanélie – Députée

Chabanne Nathalie – Députée

Chauvel Dominique – Député

Cherki Pascal – Député

Doucet Sandrine – Députée

Dufau Jean-Pierre – Député

Durain Jérôme – Sénateur

Dussopt Olivier – Député

Féron Hervé – Député

Gaillard Geneviève – Députée

Galut Yann – Député

Goldberg Daniel – Député

Gorce Gaetan – Sénateur

Gourjade Linda - Députée

Gueugneau Edith – Députée

Hamon Benoit – Député

Hanotin Mathieu – Député

Juanico Régis – Député

Kalinowski Laurent – Député

Khirouni Chaynesse – Députée

Léonard Christophe - Député

Leroy Arnaud – Député

Liem Hoang Ngoc -Député européen

Lienemann Marie-Noëlle – Sénatrice

Maurel Emmanuel – Député européen

Noguès Philippe – Député

Paul Christian – Député

Pouzol Michel – Député

Prat Patrice – Député

Premat Christophe – Député

Reynaud Marie-Line – Députée

Robiliard Denys – Député

Romagnan Barbara – Députée

Sebaoun Gérard – Député

Tallard Isabelle – Députée

Thomas Isabelle – Députée européenne

Travert Stéphane – Député

Vergnier Michel – Député

Zanetti Paola – Députée