ΔΙΕΘΝΕΣ
15/02/2015 07:18 EET | Updated 15/02/2015 07:18 EET

Η σέξι αριστερή υποψήφια για την προεδρία της Πολωνίας θέλει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία

ASSOCIATED PRESS
Poland’s leading left-wing candidate for president Magdalena Ogorek greets supporters during her electoral convention in Ozarow Mazowiecki, Poland, Saturday, Feb. 14, 2015. Ogorek criticized Poland’s current leadership for its strong critical stance toward Russia and suggested it bears some blame for the deep tensions between the two neighbors. The presidential election will be held May 10. (AP Photo/Alik Keplicz)

Την «ανταγωνιστική» στάση της πολωνικής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία του προέδρου Πούτιν επέκρινε το Σάββατο η Μαγκνταλένα Ογκόρεκ - η νεαρή υποψήφια για την προεδρία της που έχει προκαλέσει αίσθηση στα διεθνή ΜΜΕ λόγω του εντυπωσιακού παρουσιαστικού της- σημειώνοντας ότι θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Ογκόρεκ είπε σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας ότι η Πολωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να περιγράφεται ως «νούμερο ένα εχθρός» στα ρωσικά ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας έχει αποτελέσει έναν από τους πιο έντονους επικριτές της πολιτικής της Ρωσίας όσον αφορά στην Ουκρανία.

Η Ογκόρεκ είπε ότι το κόμμα της- «διάδοχος» του Κομμουνιστικού Κόμματος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου- καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία, ωστόσο επιθυμεί επικοινωνία μεταξύ της Βαρσοβίας και της Μόσχας.

«Δεν θα φοβόμουν να απαντήσω σε μηνύματα από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και θα σήκωνα το ακουστικό για να τον καλέσω» είπε. «Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει γείτονάς μας» πρόσθεσε η 35χρονη υποψήφια, η οποία έχει μπροστά της μια άνιση μάχη απέναντι στον Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Η Ογκόρεκ φαίνεται να υποστηρίζεται μόνο από το 5% των ψηφοφόρων και οι επικριτές της σημειώνουν ότι το νεαρό της ηλικίας της και η πολιτική απειρία την καθιστούν όχι ιδιαίτερα ελκυστική ως προοπτική.

Όπως σημειώνεται, για άλλη μια φορά δεν δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Αυτό έχει προκαλέσει επικρίσεις, και η έλλειψη γνώσης σχετικά με τις απόψεις της έχει κάνει κάποιους Πολωνούς να επικεντρώνονται περισσότερο στην εντυπωσιακή της εμφάνιση και το γεγονός ότι το επώνυμό της στα πολωνικά σημαίνει «αγγούρι».