ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/02/2015 08:12 EET | Updated 15/02/2015 13:48 EET

Τσίπρας: Η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα. Δεν θέλουμε χρήματα, αλλά χρόνο

JOHN THYS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives a press conference during the European Council Summit at the European Union (EU) Headquarters in Brussels on February 12, 2015. Greece's new Prime Minister Alexis Tsipras and German Chancellor Angela Merkel played down tensions today over demands by Athens to renegotiate its huge bailout as they met for the first time at a European summit. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, αλλά χρόνο για την υλοποίηση του σχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις- «σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, που προορίζεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη, τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται νέα έκτακτα δάνεια διάσωσης.

Το περιοδικό συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για δύο μέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο και το Μέγαρο Μάξιμου, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τη σύντομη συνάντηση, που είχε πριν λίγες μέρες με την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας δηλώνει: «Εγώ τη γνώρισα ως ευγενικό άνθρωπο. Δεν είναι τόσο αυστηρή, όσο θα περίμενε κανείς από τα δημοσιεύματα του Τύπου».

Ο ίδιος εκτιμά πως η κ. Μέρκελ είναι πολιτικός με γνώση της πραγματικότητας, που δεν ενδιαφέρεται να θέσει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο. «Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξος. Η δύναμή μας είναι η στήριξη του λαού» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως δημοσιεύουν οι συντάκτες του περιοδικού Andreas Albes, Ferry Batzoglou, Andreas Petzold, ο 40χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του «Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ), είναι ανοιχτός σε διάλογο και αισιόδοξος.

«Είμαι υπέρ μίας λύσης που κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win – win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό» δηλώνει.

Στο δημοσίευμα του Stern επισημαίνεται πως στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει το πρόγραμμα βοήθειας. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά δυσκολίας μπορεί να φροντίσει τα θύματα της κρίσης. Ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, εκατοντάδες χιλιάδες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο κ. Τσίπρας, σημειώνεται, επιθυμεί να αντιμετωπίσει άμεσα τις πιο βαριές συνέπειες τις κρίσης με ένα πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, θα κοστίσει δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως υποστηρίζει το Stern, για τη χρηματοδότησή του, η προθυμία των κρατών της Ευρώπης να προχωρήσουν σε συμβιβασμό, είναι απαραίτητη. Κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας.