Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

Το «ναυάγιο» στο κρίσιμο Εurogroup, της 16ης Φεβρουαρίου πλέον δεν αμφισβητείται. Αμέσως μετα το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλπουμ, ανέφερε πως η πρώτη αντίδραση των υπουργών ήταν μία απογοήτευση για τις συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν εντός του Σαββατοκύριακου.

Μάλιστα όπως επεσήμανε:

«Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πρέπει να παρακαλέσουμε τους Έλληνες να ζητήσουν μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Θα προτιμούσα μια επιμήκυνση του προγράμματος. Είναι δυνατό και εφικτό. Άκουσα τον Έλληνα συνάδελφο να μιλάει για γέφυρα. Αυτό καταλαβαίνω ότι είναι ένα είδους επιμήκυνσης. Ζητεί ενδιάμεση λύση για κάποιους μήνες. ...Δεν ξέρω τι όνομα θα δώσουμε. είναι μια μεσοπρόθεσμη λύση που θα δώσει χρόνο. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη δέσμευση όσον αφορά στις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Όταν μιλάμε για επιμήκυνση προγράμματος με ευελιξία κατά το δυνατό σημαίνει και δέσμευση των ελληνικών αρχών...Έχουμε διάθεση να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Είναι θέμα των ελληνικών αρχών αν θέλουν επιμήκυνση, αν αποδεχτούν την προσφορά να υπάρχει ευελιξία αλλά και εάν θα παράσχουν δεσμεύσεις...Πρέπει να έχουμε χρόνο και ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα. Να επιμηκύνουμε το ισχύον πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να έχουμε τους απαραίτητους μήνες, μια επιμήκυνση...Η επιμήκυνση θα επέτρεπε στους Έλληνες να κάνουνε χρήση της ευελιξίας που εμπεριέχεται στο πρόγραμμα. Η επιμήκυνση του προγράμματος συνάδει με σειρά από δεσμεύσεις, υπάρχει ευελιξία. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να τροποποιήσουμε, όχι μονομερείς αποφάσεις . Στόχος ήταν να πούμε πού βρισκόμαστε στο πλαίσιο του ενεστώτος προγράμματος. Ψάξαμε τα εναλλακτικά μέτρα για να καλυφθεί το σκέλος του 30%, είχαμε μιλήσει για 70%-30%. Η πρώτη αντίδραση των υπουργών ήταν αίσθηση απογοήτευσης για το αποτέλεσμα. Απογοήτευση από το ότι δεν υπήρχε κοινό πεδίο πού θα μπορούσε να υπάρξει προσαρμογή του προγράμματος»

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί:

«Ο στόχος ήταν να υπάρξει μία συνολική συμφωνία. Αυτό ήταν το επιθυμητό. Αυτό δεν επετεύχθη σήμερα. Όποιος είναι μέλος της ένωσης πρέπει να σέβεται και τους κανόνες της. Θα συνεχίσουμε το διάλογο την εβδομάδα αυτή. Υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα να βρεθεί ισορροπία. Όταν εκφράζει ο λαός την άποψή του αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα. Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσει να υπάρξει για την Ελλάδα ένα σχήμα στήριξης. Είναι σαφές ότι πλέον εναπόκειται στην πλευρά της Ελλάδας να κάνει το αναγκαίο βήμα και συμφωνήσαμε. »

Η δε επικεφαλης του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως όποια εκταμίευση, προϋποθέτει την επιτυχής αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδος βάσει του προγράμματος που θα γίνει και από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς ενώ ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεων του επικεφαλής του ESM, κ.Κλάους Ρέγκλινγκ.

Δημοφιλή