ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/02/2015 04:04 EET | Updated 16/02/2015 04:04 EET

Η πρόταση του Στέφανου Μάνου στον Γιάνη Βαρουφάκη για εξοικονόμηση χρημάτων και η απάντηση του υπουργού

Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Στέφανος Μάνος τις τελευταίες ημέρες έχει εκφραστεί ανοικτά υπέρ της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση με τους εταίρους και παράλληλα έχει επικρίνει στους «θεατές της διαπραγμάτευσης» όπως τους ονομάζει, για τα κακεντρεχή σχόλια.

Η τελευταία του παρέμβαση ήταν η πρότασή του προσωπικά στον υπουργό Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη για εξοικονόμηση χρημάτων μέσω κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη

«Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

Η πρόταση του Στέφανου Μανου

@yanisvaroufakis Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή. Τα μέτρα (για την ώρα) που προτείνει είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά. Αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικό. Όλη η εξουσία είναι στην Αθήνα και στα χέρια λίγων. Οι πολίτες είναι αποκλεισμένοι. Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τ.Α. από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος.

Η χρηματοδότηση του Δήμου από τους δημότες θα επιτρέψει την καθιέρωση της συμμετοχής των δημοτών στην ιεράρχηση των δημοτικών δράσεων και στη διαμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού. Είναι ένα σύστημα που ενδυναμώνει τους πολίτες και κάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο υπεύθυνη και υπόλογη στους δημότες. Μολονότι δεν έχω επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι ιδεολογικά η πρόταση μου είναι συμβατή με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρακτικά, αν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τ.Α., ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ ετησίως. Συνεπώς μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας. Επειδή ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δις ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Η πρόταση μου δεν είναι καινούργια και όσοι την έχουν μελετήσει στις λεπτομέρειες της έχουν κυριολεκτικά σαστίσει από την απλότητα και αποτελεσματικότητά της. Που σκοντάφτει; Στην άρνηση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας να μοιράσει εξουσία. Στην άρνηση του μανδαρινάτου του Υπ. Οικονομικών να δεχθούν να περιορίσουν τη δική τους εξουσία. Ήδη φαίνεται ότι οι μανδαρίνοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν πείσει την πολιτική τους ηγεσία ότι τάχα γνωρίζουν πως θα λύσουν το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ. Με μια από τα ίδια. Αλλά με μία από τα ίδια, η νέα κυβέρνηση πρέπει να περιμένει ότι θα υποστεί ό,τι και η προηγούμενη με τον αλλοπρόσαλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία.

Υ.Γ. Συχνά, υπουργοί με υψηλό δείκτη διοικητικής ανεπάρκειας κρατούν για τον εαυτό τους την εξουσία να υπογράφουν όλα τα έγγραφα του υπουργείου τους. Οι υφιστάμενοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής. Συγκεντρωτική εξουσία αντί διάχυτης εξουσίας. Αποτέλεσμα. Οι υφιστάμενοι ανευθυνοποιούνται. Ο υπουργός δεν προλαβαίνει να μελετήσει τις υποθέσεις και υπογράφει χωρίς να τις μελετήσει. Γίνεται και αυτός ανεύθυνος. Οι υφιστάμενοι αρχίζουν και "σερβίρουν " ύποπτες αποφάσεις στον υπουργό γνωρίζοντας ότι δεν προλαβαίνει να διαβάσει. Οι "φίλοι" του υπουργού του ζητούν να ανασύρει από το βουνό των εκκρεμών εγγράφων εκείνο που τους ενδιαφέρει και ο υπουργός τους "εξυπηρετεί" χωρίς να διαβάσει. Αυτός δεν είναι τρόπος χρηστής διοίκησης.

Sponsored Post