Βαρουφάκης: Αποσύρθηκε κείμενο, το οποίο θα μπορούσα να υπογράψω

Βαρουφάκης: Αποσύρθηκε κείμενο, το οποίο θα μπορούσα να υπογράψω

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το πρόγραμμα απέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δημιούργησε μια ανθρωπιστικη κρίση, πρόσθεσε, μπλεχτήκαμε σε αποπληθωριστική δίνη, η οποία δεν οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης,τονίζοντας ότι «απορρίψαμε την ιδέα επέκτασης του προγράμματος».

Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Μοσκοβισί για τον θετικό του ρόλο, σημειώνοντας ότι πριν τη συνεδρίαση παρουσίασε προσχέδιο που «θα ήμουν απόλυτα ευτυχής να υπογράψω», καθώς το ανακοινωθέν αναγνώριζε αυτά που χρειάζεται η Ελλάδα. Η ανακοίνωση, υπογράμμισε, έκανε λόγο για μια παράταση και σαφή αναφορά στη ανάγκη αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης. Η Κομισιόν θα παρείχε και βοήθεια τεχνικής φύσεως κατά το διάστημα της τετράμηνης παράτασης.

Ο μόνος όρος που θέταμε εμείς ήταν να μην ζητηθούν μέτρα υπέρ της ύφεσης και καθόλου αρμόζοντα σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση, συμπλήρωσε ο υπουργός- δυστυχώς όμως, αυτό το «θαυμάσιο κείμενο» αποσύρθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup, και αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο το οποίο μας πήγε πίσω.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν θέλουμε ευελιξία, αλλά αλλαγή του προγράμματος», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, ειδικά ένα που θα ήταν μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων, συμπλήρωσε.

Λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας, αυτή είναι μία αρχή, αλλά υπάρχει και μια άλλη αρχή, ότι η δημοκρατία αλλάζει τις προδιαγραφές, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. Η δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποιες προϋποθέσεις μεταξύ εταίρων, αλλιώς θα υπάρξει αρνητική επίπτωση προς όλη την Ευρώπη, εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν λειτούργησε ποτέ με τελεσίγραφα.

Όσον αφορά στα περί «ευελιξίας», υπογράμμισε ότι ουδείς αποσαφήνισε τι αφορά αυτή, και αυτό είναι υποχρέωση των εταίρων. Παράλληλα, τόνισε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει κάποια μπλόφα, «δεν παίζουμε....δεν υπάρχει Plan B».

Υπάρχει μια δανειακή σύμβαση που συνοδεύεται από όρους συμβατικούς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εμείς λέμε ότι η παράταση θα διαρκέσει μόνο τέσσερις μήνες». «Λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις σε αυτό το διάστημα. Άρα πρέπει να υπάρχουν σαφείς όροι. Να μας δίνουν τη δυνατότητα να θεσπίσουν κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε. Προτείναμε τέτοιους όρους».

Αυτό που αποδείξαμε, συνέχισε, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να προσαρμοστεί στο ότι υπάρχει κυβέρνηση που αμφισβητεί ένα πρόγραμμα το οποίο απέτυχε. «Και το ξέρουμε όλοι ότι απέτυχε. Νομίζω πως είμαστε στα όρια μιας μεγάλης κρίσης».

Ακολούθως, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «θα παραμείνουμε μέλη της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη είναι αδιαίρετη. Είμαστε κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που δεν σταμάτησε αυτό το πρόγραμμα».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά για να γίνουν τα ανάλογα βήματα και να εδραιώσουμε το κοινό έδαφος για ένα νέο συμβόλαιο» σημείωσε.

Δημοφιλή