ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/02/2015 06:31 EET | Updated 17/02/2015 06:31 EET

Η κυβέρνηση πάει ολοταχώς σε Μνημόνιο 3 κι ας φωνάζει ότι διαπραγματεύεται, λέει το ΠΑΣΟΚ

sooc

Με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, εγκαλεί την κυβέρνηση για την δήλωση της ότι ήταν έτοιμη να δεχθεί το προσχέδιο Μοσκοβισί και την κατηγορεί ότι πηγαίνει σε Μνημόνιο 3.

Το non paper του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση αναγόρευσε σε κομβικό θέμα χθες το λεγόμενο «προσχέδιο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμη – έτσι δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης – να αποδεχθεί.

Βέβαια, τα προσχέδια συμπερασμάτων του eurogroup δεν τα ετοιμάζει ο επίτροπος, αλλά το euro working group. Αξίζει όμως να δούμε το περιεχόμενο του «προσχεδίου Μοσκοβισί» που είδε δημοσιογραφικά το φως της δημοσιότητας.

Το κείμενο λοιπόν που φέρεται δημοσιογραφικά ως «προσχέδιο Μοσκοβισί» ( και μάλιστα το δεύτερο που θεωρήθηκε καλύτερο και αναφέρεται και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης), προβλέπει :

– Δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οποιοδήποτε νέο μετρό δεν θα αντιβαίνει στις υπάρχουσες δεσμεύσεις και θα είναι πλήρως θεμελιωμένο.

Δέσμευση ότι θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα ενεργεί σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και διεθνείς ( δηλαδή ΔΝΤ ) εταίρους.

Δέσμευση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά πετυχαίνοντας και μετά διατηρώντας ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Η δυνατότητα να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 θα εξετασθεί υπό το φως των υπό εξέλιξη οικονομικών συνθηκών (που δυστυχώς επιδεινώνονται μετά τις εκλογές και κρατούν τη χώρα στο μνημόνιο, με άλλα όμως λόγια)

– Ότι ως προς το χρέος ισχύει το πλαίσιο που αποφάσισε το eurogroup το Νοέμβριο του 2012 ( και όχι προεκλογικές διακηρύξεις περί μονομερών ενεργειών και διεθνών διασκέψεων).

– Ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τις οικονομικές δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της ( πληρωμή τοκοχρεολυσίων ).

Τα παραπάνω συγκροτούν τη βάση για την παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης υπό τη μορφή ενός τετράμηνου ενδιάμεσου προγράμματος που θα οδηγήσει σε μια νέα «σύμβαση ανάπτυξης» ( ευφημισμός του νέου Μνημονίου 3) για την Ελλάδα η οποία θα προετοιμασθεί και θα συναφθεί την περίοδο αυτή.

Όποτε κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ( υπάρχει ούτως ή άλλως η task force του κ. Ράιχενμπαχ ).

Το eurogroup καλεί τους «τρεις θεσμούς» ( Επιτροπή ,ΕΚΤ ,ΔΝΤ – ο όρος τρόικα αντικαταστάθηκε !) να συνεχίσουν την τεχνική προετοιμασία με τις ελληνικές αρχές και ιδίως να προσδιορίσουν τις ενδιάμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, το πώς αυτές θα καλυφθούν, τους αντίστοιχους όρους ( αιρεσιμότητα ) και να υποβάλουν σχετική έκθεση στο eurogroup της 21.2.2015.

Στο δεύτερο αυτό σχέδιο που αποδίδεται στον επίτροπο Μοσκοβισί δεν περιλαμβάνεται αναφορά στα 11 δις του ΤΧΣ που σύμφωνα με το «πρώτο σχέδιο Μοσκοβισί» προβλεπόταν ότι μπορούν να διατεθούν μόνο για τις ανάγκες του τραπεζικού τομέα.

Εφόσον λοιπόν ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στη συνέντευξή του μετά το χθεσινό eurogroup ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει το προσχέδιο Μοσκοβισί, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί:

Παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μνημόνιο στο οποίο περιλαμβάνονται οι όροι της. Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο συνιστούν το πρόγραμμα. Νομικά αυτό που έχει παραταθεί μέχρι 28.2 ,με νομό που ψήφισε η ελληνική Βουλή, είναι η δανειακή σύμβαση.

Το ισχύον από το 2012 πλαίσιο για το χρέος και τις παραμετρικές αλλαγές χωρίς καμία μονομερή ενέργεια.

Τις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια).

Τις δεσμεύσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, ιδίως σε σχέση με σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με βάση το πρόγραμμα, τα οποία δεν μπορούν να ανατραπούν μονομερώς από νέα μέτρα της κυβέρνησης ( άρα πλήρης αντίθεση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης).

Την συμφωνία με τους εταίρους σε σχέση με τυχόν νέα δικά της μέτρα που πρέπει να είναι δημοσιονομικώς πλήρως θεμελιωμένα.

Αυτές όμως οι παραδοχές της σημερινής κυβέρνησης συνιστούν τεράστια υποχώρηση της χώρας σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρισκόταν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 2014, όταν διαλύθηκε η Βουλή λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ και προκηρύχθηκαν οι εκλογές.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρατείνει τεχνικά για δύο μήνες – μέχρι τις 28.2 – τη δανειακή σύμβαση για να πάει μετά όχι σε ενδιάμεσο πρόγραμμα και μετά σε νέο πρόγραμμα ( δηλαδή Μνημόνιο 3 ), αλλά για να περάσει στη νέα, πολύ πιο άνετη για την χώρα, φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής!

Επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει το ζήτημα της μετατροπής του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό, ενώ τώρα υπάρχει πλήρης σιωπή, δηλαδή αποδοχή του προγράμματος του ΔΝΤ ως έχει ! Αυτό είπε και η κα Λαγκάρντ στη χθεσινή συνέντευξη μετά το eurogroup.

Συμπέρασμα : η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει πλησίστια σε Μνημόνιο 3 φωνάζοντας ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ η προηγούμενη «ενδοτική» κυβέρνηση πήγαινε τη χώρα εκτός μνημονίου σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής !