ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2015 06:03 EET | Updated 17/02/2015 06:03 EET

O Χανς – Βέρνερ Ζιν ζητά τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA

dapd
Bayern/ ARCHIV: Der Praesident des ifo Instituts fuer Wirtschaftsforschung, Hans-Werner Sinn, spricht in Muenchen (Foto vom 11.12.08). Mit dem Ende des Wirtschaftsaufschwungs ziehen die Banken die Zuegel bei der Kreditvergabe wieder staerker an. Wie das Muenchner Ifo-Institut am Donnerstag (27.10.11) mitteilte, stieg die Kredithuerde im Oktober 2011 um weitere 0,8 Prozentpunkte. Inzwischen klagten 23 Prozent der befragten Unternehmen ueber eine restriktive Kreditvergabe durch die Banken. Die Kre

Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, ζητά ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, με άρθρο του στους Financial Times.

Ο Ζιν θεωρεί ότι η ρευστότητα που δίνει η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα μπορούσε να καταβάλλει η ίδια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωσύστημα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα έχουν λάβει. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομική δυνατότητα της ΤτΕ ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη συμμετοχή της στο απόθεμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. «Υπάρχει μία διαφορά 23 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται το λάθος που έγινε στην Κύπρο, όπου τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του ELA ξεπέρασαν κατά 244% το ποσό που θα μπορούσε να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζά της», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο Ζιν αναφέρει ότι όταν άρχισαν οι εκροές κεφαλαίων το 2012 από τη χώρα, η κεντρική τράπεζά της διατήρησε τη ρευστότητα των τραπεζών, δίνοντας σε αυτές δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ μέσω του ELA, τα οποία στην πραγματικότητα δανείσθηκαν από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου χρεοκόπησε, σημειώνει ο Ζιν, είχε λάβει 9,5 δισ. ευρώ από δάνεια μέσω του ELA και η Κύπρος έλαβε στη συνέχεια δάνειο διάσωσης 10 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα ευρωπαϊκά νομισματικά ιδρύματα. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη τόσο ακραία, αλλά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο Ζιν.

(Με πληροφοριες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)