Wise Greece: Η «σοφή» κίνηση που στηρίζει τους έλληνες παραγωγούς και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη

Wise Greece: Η «σοφή» κίνηση που στηρίζει τους έλληνες παραγωγούς και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη
Wise Greece

«Τι θα γινόταν αν μέσα από μία οργανωμένη προσπάθεια, αναδεικνύαμε τα οφέλη της ελληνικής διατροφής και επιτελούσαμε ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη;» Αυτό σκέφτηκε μία ομάδα νέων ανθρώπων, και αποφασίζοντας να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αποφάσισε να πάρει μια ... σοφή απόφαση και να ιδρύσει την Wise Greece.

H Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό: Από τη μία πλευρά προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα οφέλη της ελληνικής διατροφής και την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων, ενώ μέσα από τις πωλήσεις τους συγκεντρώνει κέρδη τα οποία «μετατρέπει» σε τρόφιμα για να τα διαθέσει σε παιδιά και συνανθρώπους μας με μεγάλη ανάγκη.

Η Μελίνα Ταπραντζή μίλησε στην HuffPost Greece για την Wise Greece και το έργο της. Εσείς, εκτός από το να διαβάσετε φυσικά όσα μας είπε, μπορείτε να ενισχύσετε την προσπάθειά της αγοράζοντας προϊόντα με σήμα το Wise Greece, κάνοντας έτσι και μία καλή πράξη, αλλά και γεμίζοντας τα ντουλάπια σας με ελληνικές νοστιμιές.

Πότε άρχισε τη λειτουργία της η Wise Greece και από ποιους;

Η ιδέα της Wise Greece γεννήθηκε πριν περίπου 1,5 χρόνο, από τη Μελίνα, τον Αλέξανδρο και τον Γιώργο. Θελήσαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, η οποία σαν έννοια στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη, ενώ στην Ελλάδα κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα. Βλέποντας ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέφονται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια και ότι το βασικό πρόβλημα, αυτό της σίτισης, παραμένει άλυτο, αντιληφθήκαμε ότι οι Έλληνες, που γέννησαν την έννοια του «φιλότιμου» και κατάγονται από έναν «ευλογημένο» τόπο που παράγει όλα τα καλούδια της φύσης, δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Μέσα λοιπόν από μία συσπείρωση των Ελλήνων παραγωγών, θα καταφέρναμε όχι μόνο να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να εξασφαλίσουμε έσοδα, τα οποία θα μετατρέπονταν σε τρόφιμα για τους συνανθρώπους μας.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη Wise Greece και ποιος ο στόχος της;

Η Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση, που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις τους, για να αγοράσει τρόφιμα και να τα διαθέσει σε άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά, που έχουν πραγματική ανάγκη στις ημέρες μας. Ο σκοπός είναι διπλός. Από τη μία πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των Ελλήνων παραγωγών, άρα και η ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζουμε το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας, τη διατροφή.

Πώς δουλεύει πρακτικά η Wise Greece;

Περισσότερα από 400 προϊόντα και 100 Έλληνες παραγωγοί, συμμετέχουν στην Κίνηση Wise Greece. Τα προϊόντα με το σήμα Wise Greece, τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα corner σε διάφορα καταστήματα (παντοπωλεία, delicatessen, εστιατόρια, mini market, ακόμα και αλυσίδες εστίασης) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (ήδη βρίσκονται στη Σουηδία, τη Νέα Υόρκη και πρόσφατα στην Ολλανδία), όπου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν για την καθημερινή τους μαγειρική και να γνωρίζουν παράλληλα ότι με αυτή τους την κίνηση, βοήθησαν έναν άνθρωπο να έχει απόψε το βράδυ ένα αξιοπρεπές φαγητό. Είναι τόσο απλό και όμως τόσο ουσιαστικό.

Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιηθεί και να γίνει πραγματικότητα η Wise Greece;

Ακριβώς επειδή η Wise Greece «υπηρετεί» τους κανόνες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, που είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα, υπήρχαν και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Η Wise Greece παράγει κέρδος για τους έλληνες παραγωγούς και παράλληλα εξασφαλίζει τη διατροφή των ανθρώπων με μεγάλη ανάγκη. H δική μας φιλοσοφία, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής οικονομίας, όπου μέσα από αυτή τη διαδικασία καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε έσοδα για να πραγματοποιήσουμε το κοινωνικό μας έργο. Επομένως, οτιδήποτε καινούριο, αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια εφόσον δεν υπάρχει κάποια «πεπατημένη» για να την ακολουθήσουμε.

Τι είδους προϊόντα συμμετέχουν στη Wise Greece;

Όλα τα βασικά προϊόντα που χρειάζεται κανείς για να μαγειρέψει. Ελαιόλαδο, όσπρια και ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκά, μαρμελάδες και βότανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέλι, αρτοσκευάσματα, ελιές, κρασί και πολλά ακόμα. Μάλιστα, πρόσφατα δύο παραγωγοί που υποστηρίζουν την Κίνηση, η Simply Greek και η Amvrosia Gourmet, δημιούργησαν και μία αποκλειστική σειρά για τη Wise Greece, όπου «κλείστηκαν οι ελληνικές γεύσεις σε ένα βαζάκι». Έτσι, δημιουργήθηκε η σάλτσα «Χωριάτικη σαλάτα», το πατέ «Γεμιστά» και πολλά ακόμα, που έχουν κάνει θραύση στο εξωτερικό!.

Ποιο ποσοστό των κερδών πηγαίνει στον παραγωγό και ποιο στην Wise Greece;

Οι παραγωγοί αποδίδουν ένα ποσοστό 20% στη Wise Greece από τις πωλήσεις των προϊόντων που πραγματοποιούνται. Η Wise Greece, αφού καλύψει τα πάγια λειτουργικά της έξοδα, χρησιμοποιεί όλα της τα κέρδη για να αγοράσει τρόφιμα και πάλι από τους ίδιους τους παραγωγούς για να τα διαθέσει στους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Που αποδίδονται τα κέρδη;

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιούμε διανομές τροφίμων πρώτης ανάγκης σε Ιδρύματα, Ορφανοτροφεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια. Ήδη, έχουν διανεμηθεί εκατοντάδες κιλά τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία έχουν αγοραστεί από τα κέρδη μας από τις πωλήσεις των προϊόντων Wise Greece. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχουμε τη βοήθεια των εθελοντών, των παραγωγών και φυσικά όλων των ανθρώπων που ευαισθητοποιούνται από τον σκοπό της Wise Greece και προτιμούν για την καθημερινή τους μαγειρική τα προϊόντα που συμμετέχουν στη μη κερδοσκοπική Κίνηση. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα.

Πώς επιλέγετε τα προϊόντα που συμμετέχουν στην κίνηση της Wise Greece;

Όσο και αν ακουστεί περίεργο, για εμάς πρωταρχικό ρόλο παίζει ο άνθρωπος πίσω από το προϊόν και σε δεύτερη φάση το ίδιο το προϊόν. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Κίνηση Wise Greece, είναι νέοι άνθρωποι, φιλόδοξοι, με μεράκι και αγάπη για τα προϊόντα που παράγουν. Οπότε, συνήθως από εξαιρετικούς ανθρώπους… βγαίνουν και εξαιρετικά προϊόντα! Βέβαια, τα προϊόντα πληρούν και τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας, που απαιτούνται για την αγορά της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Για ποιο λόγο να σας επιλέξει κάποιος Έλληνας παραγωγός;

Γιατί εμείς βοηθάμε εκείνον και εκείνος εμάς. Είναι μία αμοιβαία σχέση συνεργασίας και υποστήριξης. Οι παραγωγοί, βλέπουν τα προϊόντα τους να τοποθετούνται σε νέα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα ενισχύουν μία συλλογική προσπάθεια που εξασφαλίζει τρόφιμα σε συνανθρώπους μας.

Και αν θελήσει να σας επιλέξει, τι κινήσεις πρέπει να κάνει;

Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να επισκεφθεί το www.wisegreece.com και να επικοινωνήσει μαζί μας.

Οι πολίτες πώς μπορούν να συνεισφέρουν στο έργο σας;

Όσοι επιλέγουν τα προϊόντα Wise Greece, έχουν ήδη συνεισφέρει στο έργο μας. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει «γράψει χιλιόμετρα» στον εθελοντισμό ή ακόμα και να αφιερώσει χρόνο στη Wise Greece για να μας βοηθήσει. Επιλέγοντας ένα ελαιόλαδο, μία ρίγανη ή ένα γλυκό κουταλιού με το σήμα Wise Greece, μας έχει ήδη βοηθήσει. Φυσικά, είναι μεγάλη μας χαρά, που καθημερινά δεχόμαστε αιτήσεις από εθελοντές, οι οποίοι θέλουν να μας βοηθήσουν στην επόμενη εκδήλωση ή διανομή τροφίμων που θα κάνουμε, όπου εκεί η βοήθειά τους είναι πολύτιμη. Τέλος, οποιοσδήποτε έχει κατάστημα τροφίμων και θέλει να συμμετέχει στην Κίνηση, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας για να γίνει επίσημο σημείο πώλησης προϊόντων Wise Greece.

Και μία ερώτηση που μου ήρθε από το όνομά σας...Ποια είναι για εσάς η «σοφή Ελλάδα»;

Οι νέες γενιές κάνουν σημαντικά βήματα προς μία αλλαγή… προς μία «σοφή Ελλάδα», μία Ελλάδα που δημιουργεί αντί να ακολουθεί, που εμπνέει αντί να εμπνέεται, που «δίνει» αντί να «παίρνει». Η «σοφή Ελλάδα» για εμάς, είναι γεμάτη όρεξη για δημιουργία, έτοιμη να απλώσει το χέρι και να βοηθήσει, χωρίς άσκοπη κριτική, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι η Ελλάδα που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, που αφήνει στην άκρη τις αντιπαραθέσεις και τις αλληλοκατηγορίες και συσπειρώνεται για ένα κοινό καλό. Και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά στη Wise Greece, αφού για πρώτη φορά τόσοι παραγωγοί συνεργάζονται για έναν καλό σκοπό, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν τον σκοπό μας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα