LIFE

«Food4Good»: 7 Έλληνες food bloggers ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό

Όταν 7 food bloggers ενώνουν τις δυνάμεις τους, το αποτέλεσμα είναι για καλό σκοπό και φέρει το όνομα «Food4Good». Η Εύα Μονοχάρη, η γυναίκα που κρύβεται πίσω από την ιδέα και Food Blogger, (μην ξεχνάμε ότι έχει και το δικό της blog στη ΗuffPost Greece) μας μίλησε για το πως το φαγητό μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και να προσφέρει αλληλεγγύη σε όσους το έχουν ανάγκη.

Τι είναι το Food4Good και πότε δημιουργήθηκε;

Το Food4Good είναι η απόδειξη ότι «Το Φαγητό Μπορεί» γι’ αυτό τον λόγο οι Food Bloggers ενώνουμε κάθε φορά τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό! Μπορεί η ιδέα να ήταν δική μου έμπνευση αλλά όταν πρότεινα, το 2013, να δημιουργηθεί μία ομάδα δράσης, που θα προσέφερε βοήθεια μέσα από το φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη, την ιδέα συμμερίστηκαν 6 ακόμα γυναίκες Food Bloggers. Συγκεκριμένα, την ιδέα μοιράζονται και υποστηρίζουν, εκτός από εμένα, η Ελένη Βονισάκου, η Αθηνά Πάνου, η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου-Μαραγκουδάκη, η Έλενα Σμπώκου, η Άρτεμις Τσίπη και η Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Για εμάς το φαγητό είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην επιβίωση, δεν είναι πολυτέλεια, το φαγητό φέρνει κοντά τους ανθρώπους χαρίζοντας χαρούμενες στιγμές, το φαγητό μπορεί να είναι ο συνδετικός κρίκος ώστε να ενώσει ανθρώπους, γνωστούς και άγνωστους μεταξύ τους, για έναν κοινό σκοπό, την προσφορά σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται την αλληλεγγύη. Συμμεριζόμαστε και μοιραζόμαστε την κεντρική ιδέα να προσφέρουμε μέσω κοινωνικών εκδηλώσεων που αφορούν το φαγητό, οικονομική ενίσχυση, ευαισθητοποίηση ή άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όποιους το έχουν ανάγκη.

Ποια ανάγκη σας οδήγησε να το δημιουργήσετε;

Η ανάγκη προέκυψε μέσα από ένα σχόλιο που μ’ έβαλε σε σκέψεις και σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε μέσα από την ιδιότητά μας να καταφέρουμε κάτι καλό προς τους συνάνθρωπους που έχουν ανάγκη στήριξης. Σαν Food Bloggers έχουμε αρκετές επαφές τόσο με διαφημιστικές όσο και με εταιρείες τροφίμων, αποφάσισα λοιπόν ότι θα μπορούσα να ζητήσω την στήριξή τους ώστε να πραγματοποιούνται οι δράσεις μας, έτσι και έγινε!

Πόσες δράσεις και οργανισμούς έχει στηρίξει έως τώρα το Food4Good;

Από τον Δεκέμβριο του 2013 έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε με την βοήθεια όλων σύνολο 11.000 ευρώ, έσοδα τα οποία έχουν διατεθεί εξ’ ολοκλήρου και με διαφάνεια σε διαφορετικούς οργανισμούς μεταξύ αυτών οι Σ.Κ.Ε.Π., Μαζί για το Παιδί, την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων κ.α. Σε άλλους έχουμε προσφέρει οικονομική στήριξη και σε άλλους φαγητό. Όμως για εμάς είναι το ίδιο σημαντικό πέραν από την οικονομική στήριξη, η ευαισθητοποίηση και η γνωστοποίηση του έργου των οργανισμών αυτών!

Πόσο σημαντικό είναι σε αυτούς του δύσκολους καιρούς να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο; Είναι κάτι που λείπει από την ελληνική κοινωνία;

Πραγματικά σε όλη αυτή την προσπάθεια η στήριξη των ανθρώπων που έρχονται στις δράσεις και προσφέρουν το υστέρημά του ο καθένας είναι ό,τι πιο σημαντικό, όπως και σημαντικό είναι ότι στηρίζουν ο καθένας από την ιδιότητα του την δημοσιοποίηση των δράσεων! Οφείλουμε να προσφέρουμε οτιδήποτε μπορούμε σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, ακόμη και λίγη σημασία, ένα πιάτο φαγητό μπορεί να «ζεστάνει» την ψυχή κάποιου ανθρώπου αλλά και να τον βοηθήσει να επιβιώσει. Η στήριξη από την Ελληνική κοινωνία ίσως δεν λείπει τόσο, όμως λείπει σίγουρα η κοινωνική πρόνοια. Ποτέ δεν θα ξεχάσω μία δράση που είχαμε κάνει για τα παιδιά με νοητική στέρηση και η γιαγιά ενός ορφανού παιδιού με νοητική στέρηση, θεωρούσε τόσο σημαντικό που βγάλαμε τα παιδιά έξω από το σπίτι, έξω από την ρουτίνα τους. Η μικρή αυτή στιγμή πρόσφερε σε όλους μας τεράστια χαρά. Επίσης, χαιρόμαστε που έχουμε εμπνεύσει αρκετούς ανθρώπους να ακολουθήσουν τον δικό μας τρόπο!

Πώς μπορεί να βοηθήσει κανείς το Food4Good;

O καθένας μπορεί να βοηθήσει και να μας προτείνει δράσεις, να μαγειρέψει μαζί μας ή να προσφέρει εθελοντική βοήθεια! Επίσης αν κάποιος θέλει μπορεί να διαθέσει τον χώρο του, μιας και όλοι οι χώροι που πραγματοποιούνται οι δράσεις μάς παραχωρούνται δωρεάν. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι καλός στη μαγειρική μπορεί να έρθει και να προσφέρει μία μικρή οικονομική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη. Επιπλέον, οποιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς σε περίπτωση που θέλει να του προσφέρουμε όποια βοήθεια ή να μας προτείνει να στηρίξουμε κάποιον οργανισμό που γνωρίζει ότι επιτελεί έργο.

Φωτογραφίες: Άρτεμις Τσίπη και Δανάη Ίσαρη