Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 30 μετανάστες της Αμυγδαλέζας

Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι 30 μετανάστες της Αμυγδαλέζας
Sooc

Ξεκινά από σήμερα η σταδιακή απελευθέρωση των μεταναστών που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα. Το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει την απελευθέρωση 30 ανθρώπων ανά ημέρα.

Πρώτοι θα αφεθούν ελεύθεροι μετανάστες που συμπλήρωσαν 6 μήνες κράτησης, με τον όρο να δηλώσουν μόνιμο τόπο κατοικίας και να δίνουν το παρών κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Την ίδια ώρα, με κάθε ευκαιρία ο νέος αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης επαναλαμβάνει την πρότασή του να σπάσει η Ελλάδα τη συνθήκη του Σένγκεν σε μία προσπάθεια να πάψει η χώρα μας να είναι «αποθήκη» μεταναστών για όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι ελληνικό και με τον τρόπο αυτό θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, χρονικό διάστημα, που στην Ελλάδα οι παράτυποι μετανάστες θα έχουν φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια.

Σε περίπτωση που σπάσει η συνθήκη υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 μετανάστες θα φύγουν από τη χώρα. «Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 500.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης δεν αμβλύνουν τις πολιτισμικές διαφορές.

Σε ότι αφορά πάντως τη Συνθήκη του Σέγκεν, η αναπληρώτρια Υπουργός Μετανάστευσης ήταν πιο προσεκτική στις δηλώσεις της. «H κατάργηση της Συνθήκης Σέγκεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Δεν είναι ούτε δικό μου θέμα ούτε του κύριου Πανούση», δήλωσε σήμερα Τρίτη η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου.

Δημοφιλή