Δεν δεχόμαστε να είμαστε αποικία χρέους είπε ο Βαρουφάκης στην Αμανπούρ του CNN

Δεν δεχόμαστε να είμαστε αποικία χρέους είπε ο Βαρουφάκης στην Αμανπούρ του CNN

Συνέντευξη στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ έδωσε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους (το πρωτογενές πλεόνασμα παρότι δεν ορίζεται συγκεκριμένα στη νέα συμφωνία, θα κινείται περίπου στο 1,5%). Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει, όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην φορολόγηση «όσων είχαν φορολογική ασυλία», αλλά παράλληλα θα ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δεν έλειψε και ένας σαφής υπαινιγμός του Γιάννη Βαρουφάκη, για «αναδιάρθρωση του χώρου των ΜΜΕ» που έρχεται να κλειδώσει με δηλώσεις και του πρωθυπουργού και άλλων μελών της κυβέρνησης για νέο πλαίσιο μόνιμης αδειοδότησης αλλά και δανειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών (που μέχρι σήμερα λειτουργούν με προσωρινές άδειες). Πρέπει να σπάσει αυτό το τρίγωνο της αμαρτίας, είπε ο Βαρουφάκης, αναφερόμενος στο πλέγμα σχέσεων και εξαρτήσεων μεταξύ ΜΜΕ, πολιτικών και εθνικών εργολάβων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Γιάννης Βαρουφάκης: «Στη διάρκεια της τετράμηνης αυτής ενδιάμεσης συμφωνίας δεν θα γίνουν περικοπές συντάξεων, δεν θα γίνουν αυξήσεις στον ΦΠΑ, αντιθέτως θα γίνουν κινήσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι γυρίζουμε σελίδα. Η ελληνική κυβέρνηση γίνεται πλέον συν- συγγραφέας των μέτρων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν για τα 5 τελευταία χρόνια η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως αποικία χρέους».

Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν με ένα τρόπο που να είναι σύμφωνος προς τις αρχές αυτού του νέου διαλόγου με τους εταίρους μας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και επισήμανε πως η αυτή η νέα αρχή της σχέσης της Ελλάδας με τους εταίρους της, μπορεί να είναι συγκρατημένη αρχικά, αλλά θέτει το πλαίσιο για να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η λιτότητα δεν αναχαιτίστηκε εξ' ολοκλήρου, αλλά θα την καταπολεμήσουμε είπε ο Γ. Βαρουφάκης, αλλά είναι θετικό το ότι μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο.

Δημοφιλή