ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 17:10 EET | Updated 25/02/2015 17:10 EET

Πρωτοφανής χειρουργική επέμβαση στην Ιταλία: Αντικατέστησαν τη μισή λεκάνη 18χρονου με τιτάνιο

ex_magician/Flickr
Second metatarsal with erosion in the articular cartilage. This was an arthroplasty and osteotomy of the second metatarsal. I am the set of hands in the foreground.

Σε επέμβαση για την αντικατάσταση της μισής του λεκάνης υποβλήθηκε ένας 18χρονος στην Ιταλία, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τορίνου.

Ο νεαρός έπασχε από οστεοσάρκωμα της λεκάνης, ένα είδος κακοήθειας των οστών. Εδώ και έναν χρόνο υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία, όμως οι γιατροί έκριναν αναγκαία μία πιο ριζοσπαστική λύση.

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί του τοπικού κέντρου τραυματολογίας παρήγγειλαν έτσι σε μια αμερικανική εταιρεία να κατασκευάσει από τιτάνιο μια... μισή λεκάνη για να την εμφυτεύσουν στον 18χρονο. Η νέα λεκάνη του ασθενούς είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και καλυμμένη με ταντάλιο, ένα υλικό που γίνεται καλά ανεκτό από τα ανθρώπινα οστά.

Η επέμβαση έγινε την Τρίτη και διήρκησε εντεκάμισι ώρες. Οι γιατροί αφαίρεσαν το δεξί μισό της λεκάνης καθώς και τον γοφό του 18χρονου και τα αντικατέστησαν με το πρόθεμα από τιτάνιο.

Η χειρουργική έληξε επιτυχώς και, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και αναπνέει μόνος του, μολονότι νοσηλεύεται ακόμη στη μονάδα εντατικής θεραπείας.