ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/02/2015 06:01 EET | Updated 25/02/2015 06:01 EET

Rheinische Post: Η Ελλάδα θα χρειαστεί πακέτο στήριξης ύψους 20 δισ. το καλοκαίρι

PHILIPPE HUGUEN via Getty Images
A picture taken on February 23, 2015 shows a German (L) and a Greek flag against a backdrop of a European Union flag in the northern French city of Lille. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)

Νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 20 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί το καλοκαίρι η Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Rheinische Post, το οποίο επικαλείται κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, μετά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 20 δις ευρώ. «Είναι απολύτως σαφές ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια από το καλοκαίρι, ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε φέρεται να απάντησε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας την Τρίτη «Ποτέ μη λες ποτέ».

Στη συνεδρίαση αυτή ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του να πουν «ναι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή. Η ίδια η Άγκελα Μέρκελ παρενέβη ελάχιστα στη συζήτηση, σύμφωνα με συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι η Αθήνα αρχίζει να αποδέχεται την πραγματικότητα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Παρά τις όποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις που εκφράζονται, το «ναι» της γερμανικής βουλής στην παράταση του ελληνικού προγράμματος, μεθαύριο Παρασκευή, μπορεί να θεωρείται δεδομένο, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο όπως φάνηκε από τα χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), δεν αποκλείεται να υπάρξουν έως και 60 «όχι» από βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης. Όπως αναφέρει η Rheinische Post πρόκειται κυρίως για νέους βουλευτές αλλά και βουλευτές από το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών που εδώ και μέρες εκφράζουν επιφυλάξεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος. Σε έκτακτη συνεδρίαση της CSU ο Β. Σόιμπλε θα ενημερώσει την Τετάρτη διεξοδικά τους βουλευτές για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Κ.Ο. της CDU / CSU δοκιμαστική ψηφοφορία.