ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/02/2015 17:47 EET | Updated 26/02/2015 02:50 EET

Αλλαγή φρουράς αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ: Νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ

Eurokinissi/φωτο αρχειου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ Πάνος Καμμένος , προσπάθησε αρκετά είναι η αλήθεια και τελικά κατάφερε να «αποστρατεύσει» τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά με τον οποίο είχε τις τελευταίες εβδομάδες «αντιπαράθεση» για το θέμα των ελικοπτέρων NH-90. Έτσι η χώρα μας έχει το…παγκόσμιο να αλλάζει για τέταρτη φορά μέσα σε δυο χρόνια ο αρχηγός Στρατού!

Παράλληλα βέβαια . νικητής των κρίσεων που ξεκίνησαν χθες στο ΚΥΣΕΑ, πρέπει να θεωρείται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταρακος που μένει στην θέση του , παρά τα όσα έλεγαν (και προσπαθούσαν ) πολλοί όντος και εκτός στρατεύματος, μέχρι τις 6 Νοέμβριου , όπου και θα αναλάβει στρατιωτικός επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πραγματικά ο στρατηγός Κωσταράκος έδειξε για μια ακόμα φορά, ότι περά από τις αναμφισβήτητες διοικητικές και στρατιωτικές ικανότητες έχει και το μοναδικό χάρισμα να πείθει ολους τους υπουργούς, ανεξαρτήτως κόμματος. Για να πετύχει την παραμονή του κ Κωσταράκου στην θέση αυτή και την αποστρατεία του Α/ΓΕΣ ο κ Καμμένος φαίνεται να δέχθηκε την επιλογή του υφυπουργού κ Τόσκα ,απόστρατου αξιωματικού, (και πολλών ακόμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) του αντιστράτηγου Βασίλη Τελλίδη, αρχηγού της στρατιάς ως τώρα, γ ια την θέση του αρχηγού ΓΕΣ

Τον δρόμο της αποστρατείας πηρέ και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Β Τουρνάς κάτι που ήταν αναμενόμενο και την θέση του καταλαμβάνει ο ως σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ Χρήστος Βαίτσης. Και αυτό αναμενόμενο. Στην θέση του , ως αρχηγός ΓΕΝ παραμένει ο αντιναύαρχος Β Αποστολάκης , παρά τις προσπάθειες αρκετών για να αποστρατεύει. Έτσι, έχει πια παρά πολλές ,πιθανότητες τον Νοέμβριο, που θα χηρεύει η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ να προαχθεί σε ναύαρχο και να την καταλάβει.

Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν οι κρίσεις στους επόμενους βαθμούς.

Συγκεκριμένα το ΚΥΣΕΑ:

-Έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του τον έως σήμερα αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΑ.

Νέος αρχηγός ΓΕΑ τοποθετείται ο έως σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης.

-Έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του τον έως σήμερα αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ.

Στη θέση του τοποθετείται ο έως σήμερα Διοικητής 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.

Λόγω της σημερινής απόφασης του ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)