ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 07:52 EET | Updated 25/02/2015 07:52 EET

Μυστήριο με άγνωστης ταυτότητας ρομποτικά αεροσκάφη στους ουρανούς του Παρισιού

ASSOCIATED PRESS
A drone flies at the Abbaye Des-Vaux-de-Cernay, southwest of Paris, Thursday March 20, 2014. French drone operator Jean-Luc Fornier operated the remote controlled drone used to used to transmit live video of snowboard and ski jump competitions at the Sochi Olympic Games. (AP Photo/Bertrand Combaldieu)

Μη επανδρωμένα, ρομποτικά αεροσκάφη (drones) εθεάθησαν για δεύτερη συνεχή νύχτα πάνω από σημεία- ορόσημα του Παρισιού, με τη γαλλική αστυνομία να βρίσκεται στο σκοτάδι όσον αφορά στο ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που τα ελέγχουν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πέντε θεάσεις σημειώθηκαν από την αστυνομία και το κοινό μεταξύ των 23:00 την Τρίτη και των 02:00 την Τετάρτη. Μέχρι τρία σκάφη εθεάθησαν κοντά στο στρατιωτικό μουσείο Invalides, την Place de la Concorde και δύο από τις παλιές πύλες της πόλης.

Η πτήση πάνω από το Παρίσι τη νύχτα είναι παράνομη, και απαιτείται ειδικά άδεια για πτήσεις σε χαμηλό ύψος. Σημειώνεται ότι πέντε αεροσκάφη είχαν θεαθεί το προηγούμενο βράδυ σε παρεμφερούς χαρακτήρα περιοχές, περιλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ και της αμερικανικής πρεσβείας, κοντά στην Place de la Concorde. Ωστόσο, κάποιες από τις πρόσφατες πτήσεις κατεγράφησαν σε βίντεο, που θα αναλυθεί από δεκαμελή ομάδα ερευνητών η οποία δημιουργήθηκε μετά τα πρώτα περιστατικά.

Μικρά drones είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές, αλλά εμφανίσεις σε «ευαίσθητες» περιοχές έχουν προβληματίσει τις γαλλικές αρχές κατά τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο μήνα ένα drone εθεάθη πάνω από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ τον Οκτώβριο είχαν σημειωθεί πτήσεις πάνω από πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι πτήσεις σημειώνονται ενώ η γαλλική πρωτεύουσα τελεί υπό τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας του σχεδίου Vigipirate που εφαρμόστηκαν από τις αρχές του Ιανουαρίου μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.