ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/02/2015 09:16 EET | Updated 25/02/2015 09:16 EET

Σόιμπλε: «Ούτε ένα ευρώ» πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

ASSOCIATED PRESS
German Finance Minister Wolfgang Schauble attends a meeting in Milan, Italy, Saturday, Sept. 13, 2014. European finance ministers are discussing proposals for leveraging private investments to relaunch the continent's moribund economy. European ministers are holding their first meeting since European Central Bank chief Mario Draghi outlined a three-pillared strategy to save the eurozone economy. Saturday's session was focusing on a proposal for 300 billion euros ($388 billion) in investments to revive the economy. (AP Photo/Giuseppe Aresu)

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε πως «ούτε ένα ευρώ βοήθειας» δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, όσο η χώρα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

«Ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υποσχέθηκε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δημόσιο περιφερειακό ραδιοσταθμό SWR. «Αν εκπληρώσουν (τις δεσμεύσεις τους), τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν» επέμεινε και πρόσθεσε: «Και αν δεν τις εκπληρώσουν, οι δόσεις δεν θα καταβληθούν».

Το ζήτημα που τίθεται τώρα, είναι να διαπιστωθεί «αν μπορούμε να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι» υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός, επισημαίνοντας πως «κατανοεί (...) τις πολυάριθμες αμφιβολίες που εκφράζονται στη Γερμανία».

«Εμείς (οι χώρες της ευρωζώνης) δεν συμφωνήσαμε σε καμιά περίπτωση σε νέες καταβολές, αλλά δώσαμε περισσότερο χρόνο (στην Ελλάδα) για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ πρόκειται να αποφανθούν την Παρασκευή σχετικά με την παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα «Bild» , που δημοσιεύεται σήμερα, οι περισσότεροι Γερμανοί αντιτίθενται σ' αυτή την επέκταση της βοήθειας προς την Αθήνα. Μόνο 21% καλούν τους βουλευτές να δώσουν το «πράσινο φως».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)