ΚΟΙΝΩΝΙΑ
25/02/2015 14:20 EET | Updated 25/02/2015 19:02 EET

Στοπ μια εβδομάδα και βλέπουμε στους αγώνες της Souper League

Sooc

Την αναβολή των αγώνων της Σούπερ Λιγκ αυτή την Κυριακή και την επανεξέταση της κατάστασης σε συνεργασία με την αρμόδια διοργανώτρια αρχή, την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η κυβέρνηση. «Η απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για να πατάξουν τη βία είναι οριστική και αμετάκλητη», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και νωρίτερα το πρωί με τους προέδρους της Super League, της Football League και με εκπρόσωπο της ΕΠΟ. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση αφορά το επαγγελματικό πρωτάθλημα της πρώτης εθνικής, της Super League, «δεν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη να μην γίνουν αγώνες στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και στη football League στη Β΄ Εθνική» είπε.

Σταύρος Κοντονής: «Απευθυνόμαστε προς όλους, όσοι εμπλέκονται στα θέματα του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου ότι η Κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε όσα ήδη έχουμε εξαγγείλει. Απευθυνόμαστε σε όλους και λέμε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία αναπτύσσονται κατά τον απαράδεκτο τρόπο που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού είναι αδιανόητο να τα ανεχθούμε γιατί στρέφονται κατά του αθλητισμού και κατά των φιλάθλων και των εργαζομένων στον Αθλητισμό.

Κρίσιμη είναι κατόπιν αυτών συνάντηση που θα έχει ο υφυπουργός Αθλητισμού με τις διοργανώτριες Αρχές την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση θα σταθμίσει εάν έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος. Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε ότι έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ σχετικά με το έκρυθμο της κατάστασης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσα συνέβησαν στον αγώνα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, αλλά και όλα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα», δήλωσε ο Σ. Κοντονής.

«Πιστεύω ότι ο καθένας που αγαπάει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει για τον οπαδό μιας ομάδας να βλέπει κορυφαίους παράγοντες, όχι απλά να διαπληκτίζονται αλλά να βιαιοπραγεί ο ένας εναντίον του άλλου. Υπό αυτή την έννοια και κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή»

Ήδη στη συνάντηση που είχε με τις διοργανώτριες Αρχές τους, ο υφυπουργός τόνισε ότι «είναι ανάγκη επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος» και όσα προβλέπονται τόσο για τις λέσχες των φιλάθλων όσο και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

«Θα πάρουμε σε εύλογο χρόνο όλα εκείνα τα νομοθετικά μέτρα για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία. Θέλω να πω, απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες ότι αυτή τη στιγμή το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της Κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα είναι απολύτως σαθρό και θα έλεγε κανείς σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύσουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λύνουν το πρόβλημα μια δια παντός. Εύχομαι αυτά που συνιστούν σήμερα πρόβλημα να γίνουν αρχή της λύσης και γι΄ αυτό χρειάζεται η ενεργητική συμπαράσταση όσων διακηρύσσουν ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση».

Στο ερώτημα πως θα προλάβουν να υλοποιήσουν οι διοργανώτριες Αρχές όσα τους ζητήθηκαν ο κ. Κοντονής διευκρίνισε:

«Ζητάμε να δρομολογηθούν εξελίξεις. Για παράδειγμα για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως την άλλη Τετάρτη. Όμως αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μπορούμε αυτά να τα δούμε με κατανόηση. Δεύτερον εμείς αναμένουμε και για τη μεθεπόμενη αγωνιστική τις εισηγήσεις όπως ο νόμος απαιτεί, της ΕΛΑΣ και της ΔΕΑΒ, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Διότι η παρέμβαση που κάνουμε γίνεται δυνάμει αυτών των εισηγήσεων, άνευ των οποίων το κράτος δεν μπορεί να επέμβει. Και ελπίζω να αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση βρίσκεται η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις. Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος».

Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αυτοκάθαρση στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, ο υφυπουργός απάντησε: «Εγώ δεν πιστεύω στις αυτοκαθάρσεις όταν συνδυάζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αντικείμενο το κέρδος. Διότι εδώ μιλάμε για ΑΕ που κερδίζουν. Όμως όλοι πρέπει να σεβαστούν το νόμο και όλοι όσοι μέχρι σήμερα περιφρονούσαν τις αποφάσεις της Πολιτείας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την απαίτηση για κάθαρση στο ποδόσφαιρο για να υπάρχει ένα καθαρό πρωτάθλημα, αυτοί μπορούν να προσαρμοστούν και να αντιληφθούν ότι οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει για τον ελληνικό λαό».

Για το ενδεχόμενο διάλυσης των συνδέσμων, ο Σ. Κοντονής είπε ότι την υπόθεση της δημιουργίας λεσχών την προβλέπει ο νόμος και δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι ήδη έχει μιλήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Ζητάμε την επιτάχυνση όλων των δικών που αφορούν τα θέματα του αθλητισμού διότι είναι αδιανόητο να φέρονται άνθρωποι ως κατηγορούμενοι για μακρό χρονικό διάστημα, να γίνονται συζητήσεις στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα με δικογραφίες οι οποίες παρανόμως βρίσκονται στα χέρια δημοσιογράφων και είναι όνειδος για το νομικό μας πολιτισμό άνθρωποι οι οποίοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας να λασπώνονται και να δημιουργείται τέτοιο κλίμα.

» Πέραν αυτού είναι σημαντικό να γίνει γρήγορη εκκαθάριση για να μην υπάρχουν σκιές και συμπεριφορές που βασίζονται σε κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αναληθές» δήλωσε ο κ. Κοντονής.

{Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)