ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/02/2015 11:55 EET | Updated 26/02/2015 14:56 EET

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Στα 2 δισ. δολάρια οι καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ - Μάρτυρας: Ο πρώην υπουργός μου ζήτησε να διαγράψω τα αρχεία από

Eurokinissi

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα την Πέμπτη (26/2) η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σειρά να καταθέσει είχε ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού και ειδικός σε θέματα υπολογιστών, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, στο τέλος του 2010, ο πολιτικός του προϊστάμενος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, του έδωσε μια λίστα χωρίς να του πει ότι πρόκειται για τη Λίστα Λαγκάρντ και του ζήτησε να βρει τα 20 μεγαλύτερα ποσά και ποιοι τα έχουν.

Μάλιστα όπως κατέθεσε δεν του είπε ό,τι πρόκειται για κάτι εμπιστευτικό και δεν θυμάται καν πόσα ονόματα υπάρχουν μέσα πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ξεπερνούσαν τα 2000, ενώ όπως διαπίστωσε ο μεγαλύτερος λογαριασμός της λίστα ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια .

Συγκεκριμένα διάλογος είχε ως εξής:

Μάρτυρας: Τα άνοιγα ένα ένα και μου πήρε μια εβδομάδα. Δεν είδα ονόματα γιατί το μάτι πήγαινε κατευθείαν στα ποσά και μετά έψαχνα που αντιστοιχούσαν αυτά.

Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση;

Μάρτυρας: 500.000.000 δολάρια.

Πρόεδρος: Υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις...; το μικρότερο;

Μάρτυρας: 20.000.000 ευρώ

Πρόεδρος: Μάλιστα... φτωχαδάκια ήταν....

Σύμφωνα πάντα με το κ. Αγγελόπουλο, αντέγραψε το Cd s στον υπολογιστή του για λόγους ευκολίας και το cd κλειδώθηκε στο συρτάρι του κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως υποστήριξε, στη λίστα εντόπισε 2 δισ. δολάρια και τα μισά ανήκαν σε μεγαλοκαταθέτες.

Όταν αργότερα του ζήτησε ο πρώην υπουργός να διαγράψει τα αρχεία αυτός το έκανε αφού παρέδωσε στη γραμματεία το αποτέλεσμα της δουλειά του.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:

Για λόγους ευκολίας αντέγραψα το υλικό στον υπολογιστή μου και για λόγους ασφαλείας το διέγραψα. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο εισαγγελέας και ρώτησε:

Εισαγγελέας: Και πού το διαγράψατε το αρχείο, δεν θα μπορούσε να ανακτηθεί;

Μάρτυρας: Στην πληροφορική όλα γίνονται...

Σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία, όταν αργότερα έμαθε από τα Μ.Μ.Ε και ξεκίνησαν οι έρευνες, από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπονή- Μουζακίτη, αυτός είχε απομακρυνθεί από το υπουργείο και κατέθεσε ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε 2 υπολογιστές. Όμως όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων οι υπολογιστές που κατασχέθηκαν ήταν λάθος

Τότε ο εισαγγελέας διερωτήθηκε χωρίς να λάβει απάντηση γιατί δεν κατασχέθηκαν όλοι οι υπολογιστές; για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τελικά τα ποσά που ξοδεύτηκαν για να φτάσει η υπόθεση στο σημείο διερεύνησης, ( πραγματογνωμοσύνη επιτροπές κ.α) είναι τελικά πολύ περισσότερα, από τα ποσά που θα εισπραχθούν.

Ένας εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βασιλακόπουλος, ρώτησε τον μάρτυρα:

Δικ: Παρέλαβε cd ή usb;

Μαρ: usb

Δικ: Τι είναι πιο εύκολο να παραβιαστεί το cd ή το usb;

Μαρ: Το usb

Αυτή τη στιγμή καταθέτει η ειδική σύμβουλος του τότε γ.γ του υπουργείου οικονομικών Ηλία Παλασκοβίτη, Σοφία Ρίτσου.

Sponsored Post