ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/02/2015 13:33 EET | Updated 26/02/2015 14:06 EET

Δίκη Παπακωνσταντίνου:Πως έμαθε για τη λίστα από τα κανάλια υποστήριξε η ειδική σύμβουλος τότε του Υπ. Οικονομικών

Sooc

Σειρά να καταθέσει, πήρε η Σοφία Ρίτσου, που την επίμαχη περίοδο ήταν ειδική σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη και ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος.

Σοφία Ρίτσου: «Έμαθα για τη λίστα από τα κανάλια»

Έμαθα για τη λίστα Λαγκάρντ το 2012, όταν ξέσπασε ο θόρυβος στα ΜΜΕ. Δεν ήμουν ποτέ σε καμία σύσκεψη στο υπουργείο με θέμα τη λίστα, είπε στο δικαστήριο η Σοφία Ρίτσου.

Δεν έλλειψαν και τα ευτράπελα, καθώς όπως έχει φανεί και από την Τετάρτη, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, έχει ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ.Η εισαγγελέας ρώτησε την Σοφία Ρίτσου: «Ήσασταν σε μια ομάδα με σκοπό την συλλογή εσόδων και την πάταξη φοροδιαφυγής. Η σύσταση των ομάδων αυτών ήταν εντολή της τρόικας; Πριν όμως η κ. Ρίτσου προλάβει να απαντήσει, παρενέβη ο Πρόεδρος, Νίκος Πάσσος, με το γνωστό του καυστικό ύφος, λέγοντας: «Μα νομίζω πως έχει καταργηθεί η τρόικα κυρία εισαγγελέα.

Η μάρτυρας ρωτήθηκε από την εισαγγελέα για τον κωδικό «Σοφία» που βρέθηκε στο στικάκι της λίστας

Εισαγγελέας: Ο χρήστης με το κωδικό όνομα Σοφία που άνοιξε το στικάκι, την 1η Οκτωβρίου 2012, ήσασταν εσείς;

Σοφία Ρίτσου: Όχι δεν ήμουν εγώ. Εγώ χρησιμοποιώ άλλον κωδικό. Έψαξα όμως κι έμαθα ότι η Σοφία ήταν η γραμματέας του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εισαγγελέας: Πείτε μας αν ήσασταν εσείς, η άλλη Σοφία δεν σας ενδιαφέρει.

Η Σοφία Ρίτσου υποστήριξε πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου της είχε καταστήσει σαφές ότι στο έργο του δεν δεχόταν παρεμβάσεις.

Αλιβιζάτος: Παίρνω ρίσκο ως μάρτυρας

Στη συνέχεια κατέθεσε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος. Δήλωσε πως τον κατηγορούμενο τον γνωρίζει οικογενειακά.

Νίκος Αλιβιζάτος: Ανήκουμε σε διαφορετική γενιά, αλλά γνώριζα το θείο του τον Μιχάλη. Ο Γιώργος ήταν σαν απολωλό πρόβατο για την οικογένεια του, γιατί άνηκε σε άλλη παράταξη. Με τις εξαδέλφες του δεν είχε στενή σχέση. Οι σχέσεις τους ήταν αδιάφορες.

Ο κ. Αλιβιζάτος κατέθεσε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο όταν ο ίδιος ήταν στενός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου.

Νίκος Αλιβιζάτος: «Η αίσθηση που έχω είναι πως είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος. που παίρνει πολλά ρίσκα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα έκανε ποτέ τη μεγαλύτερη βλακεία που θα μπορούσε να κάνει.

Το ύφος του τον αδικεί είπε ο συνταγματολόγος για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γιατί «φαίνεται υπεροπτικό». Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του δικαστηρίου, σημείωσε πως η εξωτερική ηρεμία εύκολα ερμηνεύεται ως υπεροψία.

Εντύπωση έκανε η αποστροφή της κατάθεση του Νίκου Αλιβιζάτου: «Παίρνω ρίσκο», είπε, «γιατί ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει στοιχεία για την υπόθεση, ούτε έχει υποδείξει ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος.

«Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον ξέρω από τα χρόνια του κολλεγίου, ήταν ενεργός μαθητής και πολίτης», είπε ο κ. Διαμαντούρος. Υποστήριξε, ότι με τον κατηγορούμενο τον συνδέει μια σταθερή γνωριμία και σχέση. Δήλωσε μάλιστα πως τον είχε εντυπωσιάσει «η ισχυρή αίσθηση καθήκοντος» που είχε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τον οποίο είπε πως έχαιρε εκτίμησης και στις Βρυξέλλες.

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται. Εγώ τον ρώτησα και ο ίδιος δεν αποδέχεται την κατηγορία», είπε ο κ. Διαμαντούρος.

Η εισαγγελέας, βασιζόμενη στις καταθέσεις, ζήτησε από το δικαστήριο να κλητευθούν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου, κυρία Σοφία Μπέλμπα, και ο κ. Αθανασίου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το δικαστήριο διέταξε την κλήτευση της κυρίας Μπέλμπα, δεν θεώρησε απαραίτητη την παρουσία του κ. Αθανασίου, ενώ κατ' αίτημα της υπεράσπισης θα κλητεύσει τον κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλο, πρώην πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η έδρα επιφυλάχθηκε για τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, νυν υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη, στις 3.00 το μεσημέρι.