ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/02/2015 18:48 EET | Updated 27/02/2015 18:48 EET

Από τα πέντε τους στο Ίντερνετ τα Ελληνόπουλα

Waag Society/Flickr
The first Cryptokids event at the Waag, learning kids about security, hacking computers, safety, encryption... in a fun way.

Η μύηση στον κόσμο του Διαδικτύου αρχίζει από νωρίς για τα Ελληνόπουλα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε σχετική ανάρτηση στο site του ΣΕΠΕ, η ηλικία από την οποία αρχίζει η δραστηριότητα στο Ίντερνετ είναι τα πέντε έτη- αν και τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να «σερφάρουν» στα οκτώ.

Αναλυτικότερα, το 6,3% των παιδιών στην Ελλάδα αρχίζει να περιηγείται στο Internet από την ηλικία των πέντε και κάτω, το 10,7% από την ηλικία των έξι, ενώ η πλειοψηφία, το 24,9%, από τα οκτώ χρόνια και μετά. Μάλιστα, το ποσοστό των παιδιών, που ξεκινούν να ασχολούνται με το Διαδίκτυο σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών, διαμορφώνεται σε μόλις 4%.

Τα παιδιά του Δημοτικού, σε ποσοστό σχεδόν 100%, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και έχουν λογαριασμό στο Facebook και στο Viber. Ενδεικτικό είναι ότι τα παιδιά, που δηλώνουν ότι δεν έχουν λογαριασμό στα social media είναι μόλις 15%.

Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους ανήλικους στην Ελλάδα είναι το Facebook και το Viber, έκαστο με ποσοστό 36,7%, ακολουθεί το Instagram με 29,8% και το Skype με 27,3%.

Όσον αφορά τους κύριους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούν τα παιδιά το Διαδίκτυο, αυτοί σχετίζονται με τη διασκέδαση (μουσική) και οι συζητήσεις με τους φίλους. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η χρήση του Διαδικτύου για τα μαθήματα τους ή για να βλέπουν ταινίες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 524 μαθητών, ηλικίας 10-14 ετών και έδειξε ότι έξι στους δέκα γονείς παρακολουθούν τις δραστηριότητές των παιδιών είτε ελέγχοντας το ιστορικό περιήγησης, είτε δίνοντας συμβουλές, όμως, το ποσοστό παραμένει χαμηλό, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας των παιδιών. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των παιδιών, που ένιωσαν άσχημα στο Διαδίκτυο, αυτό οφειλόταν σε κάποια ψεύτικη φήμη, που βγήκε είτε για τους ίδιους, είτε για τους φίλους τους.

Θετική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παιδιών, που ένιωσαν κάποιο κίνδυνο, κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο, μίλησαν στους γονείς ή τους φίλους τους για το περιστατικό. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο δεν το έκανε, είτε γιατί αισθάνθηκε άσχημα, είτε γιατί δεν το θεώρησε σημαντικό.