ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/02/2015 16:35 EET | Updated 27/02/2015 18:24 EET

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχουν παράλληλες συνεννοήσεις, πέραν της συμφωνίας στο Eurogroup

ASSOCIATED PRESS
German Finance Minister Wolfgang Schauble smiles as he arrives for a EU finance ministers meeting at the European Council building in Brussels, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Δεν υπάρχουν παράλληλες συνεννοήσεις πέρα από τη συμφωνία που είναι γνωστή από το Eurogroup δήλωσε η Μαριάνε Κοτέ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας» και τη συνέντευξή του στο «Charlie Hebdo».

«Υπήρξαν δημοσιεύματα για το ότι έγινε ακριβώς μια τέτοια παράλληλη συμφωνία για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και τέτοια παράλληλη συμφωνία - αυτό θέλω να το πω για μια ακόμη φορά ρητά - δεν υπάρχει. Τα πρωτογενή πλεονάσματα ισχύουν όπως έχουν συμφωνηθεί. Μόνο για το 2015 το Eurogroup έχει διαβεβαιώσει στη δήλωση ότι οι θεσμοί μπορούν να λάβουν υπόψη την οικονομική κατάσταση που έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα - εδώ ο αριθμός 4,5% του ΑΕΠ είναι σημαντικός - συνεχίζει να ισχύει. Αυτός δεν είναι, και αυτό το έχουμε πει ήδη επανειλημμένα, αυθαίρετος αριθμός, αλλά είναι σημαντικός προκειμένου να μειωθεί το ύψος του χρέους και πάλι σε βιώσιμο επίπεδο, όπως έχει συμφωνηθεί», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κα Κοτέ τόνισε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει πει επανειλημμένα ότι από τη γερμανική σκοπιά είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να μην επιβαρύνει χωρίς να είναι απαραίτητο την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των αγορών και ότι «τώρα είναι αναγκαία μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρυθμίσεων και είναι απαραίτητο να δούμε συγκεκριμένα βήματα και αποτελέσματα».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)