Αποπληρώνει 6 δισ. στο ΔΝΤ το Μάρτιο η Πορτογαλία

Αποπληρώνει 6 δισ. στο ΔΝΤ το Μάρτιο η Πορτογαλία
Fist of IMF (International Monetary Fund) flag painted, multi purpose concept - isolated on white background
Fist of IMF (International Monetary Fund) flag painted, multi purpose concept - isolated on white background
iJacky via Getty Images

Η Πορτογαλία θα αποπληρώσει τον Μάρτιο εκ των προτέρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έξι εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο των δανείων που της χορηγήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ η κυβέρνηση.

Συνολικά η Λισαβόνα επιθυμεί να αποπληρώσει σε μέγιστο διάστημα δυόμισι ετών 14 δισεκ. ευρώ από τα 25,7 δισεκατομμύρια που έχει λάβει σε τρία χρόνια από το ΔΝΤ, είχε ανακοινώσει στις αρχές Φεβρουαρίου το υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα μεταφρασθεί σε "μια πολύ σημαντική μείωση των τόκων που πληρώνει η χώρα μας", διαβεβαίωσε χθες η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι στο Βιζέου (βόρεια Πορτογαλία).

"Αρχίζουμε απ' αυτό το κομμάτι και αναλόγως των συνθηκών θα αποπληρώσουμε τα υπόλοιπα μόλις αυτό είναι δυνατόν", διευκρίνισε η υπουργός.

Στην αγορά ομολόγων, η χώρα χρηματοδοτείται πλέον με επιτόκια γύρω στο 2% για τα δεκαετή ομόλογα, δηλαδή καλύτερο από το 3,6% που δίνει το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία ακολουθεί έτσι τα ίχνη της Ιρλανδίας, η οποία στο τέλος του 2014 αποπλήρωσε εκ των προτέρων 9 δισεκ.ευρώ από ένα σύνολο δανείων ύψους 22,5 δισεκ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το ΔΝΤ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα