ΔΙΕΘΝΕΣ
01/03/2015 14:08 EET | Updated 01/03/2015 14:10 EET

Στη Νιγηρία το πλήθος λιντσάρισε μέχρι θανάτου μια γυναίκα που υποπτευόταν ότι ήταν βομβίστρια-καμικάζι

BOUREIMA HAMA via Getty Images
People hold signs during a protest against deadly raids by Boko Haram on February 17, 2015 in front of the National Assembly in Niamey. The radical sect struck across the border into Niger for the first time on February 6, launching attacks on Bosso and near provincial capital Diffa, both southeastern towns near Nigeria. Boko Haram has waged an insurgency aiming to create a hardline Islamic state in northeast Nigeria since 2009, a conflict that has claimed some 13,000 lives. AFP PHOTO / BOUREIMA HAMA (Photo credit should read BOUREIMA HAMA/AFP/Getty Images)

Ένα έξαλλο πλήθος λιντσάρισε μέχρι θανάτου και κατόπιν έκαψε τη σορό μιας νεαρής γυναίκας διότι υποψιαζόταν ότι ήταν βομβίστρια-καμικάζι στην πόλη Μπάουτσι της βορειοανατολικής Νιγηρίας σήμερα το πρωί, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

«Περί τις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή μας μια γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστή, αρνήθηκε να υποβληθεί σε σωματική έρευνα στην είσοδο της αγοράς Μούντα Λαουάλ στην Μπάουτσι και δέχθηκε επίθεση από ένα εξαγριωμένο πλήθος», ανέφερε σε ανακοίνωση του ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πολιτεία Μπάουτσι, ο Χαρούνα Μοχάμεντ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πλήθος κατόπιν «πυρπόλησε τη σορό της». Ήταν νεκρή πριν η αστυνομία μπορέσει να επέμβει για να τη σώσει. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου διέλυσαν τον όχλο, ενώ δεν προχώρησαν σε καμία σύλληψη.

Ο θάνατος της γυναίκας ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων βομβιστριών-καμικάζι τις τελευταίες ημέρες, η ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτεται από τις αρχές στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, σε σταθμούς λεωφορείων καθώς και σε αγορές στο βορειοανατολικό και το κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας.

Μια αυτόπτης μάρτυρας, η Ίσα Σαφιγιάνου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η νεαρή γυναίκα, η οποία συνοδευόταν από έναν άνδρα, προκάλεσε υποψίες όταν αρνήθηκε να υποβληθεί σε σωματικό έλεγχο με ανιχνευτή μετάλλων στην είσοδο του σταθμού των λεωφορείων, κοντά στην αγορά, ενώ αποκαλύφθηκε ότι είχε δυο δοχεία δεμένα στη μέση της, ένα σε κάθε πλευρά του κορμού της.

«Όταν της έβγαλαν το χιτζάμπ (...) ανακαλύφθηκε ότι είχε δυο δοχεία δεμένα στη μέση της και το πλήθος όρμησε στη νεαρή γυναίκα», είπε η Σαφιγιάνου. «Την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου και κατόπιν πέρασαν στη σορό της ένα παλιό λάστιχο, το οποίο περιέλουσαν με μια εύφλεκτη ουσία πριν βάλουν φωτιά».

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, είναι μάλλον απίθανο η γυναίκα να ήταν ζωσμένη με εκρηκτικά, αφού σε αυτή την περίπτωση θα τα είχε πυροδοτήσει όταν δέχθηκε την επίθεση του πλήθους.

«Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι είχε σταλεί σε μια αποστολή έρευνας, για να δει εάν ήταν δυνατό να διεισδύσει στον σταθμό των λεωφορείων χωρίς να υποβληθεί σε σωματική έρευνα», υποστήριξε η ίδια πηγή.