ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/03/2015 06:23 EET | Updated 01/03/2015 06:31 EET

Γκίκας Χαρδούβελης: Γιατί απέρριψα την εξάμηνη παράταση

Eurokinissi

«Εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό». Με αυτά τα λόγια ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης εξηγεί μιλώντας στο Mega γιατί απέρριψε την επιλογή της εξάμηνης παράτασης χρηματοδότησης μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ως βασικούς υπαίτιους ο κ. Χαρδούβελης υπέδειξε τους Φινλανδούς οι οποίοι ήθελαν μόνο ένα μήνα επειδή έχουν εκλογές αλλά και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος είχε προτείνει παράταση δύο μηνών ως λύση συμβιβαστική σε σχέση με τους τρεις μήνες που είχε ζητήσει η Αθήνα και συμφωνούσε η ΕΕ.

«Στο τραπέζι έπεσαν τρεις επιλογές, τρεις μήνες ήθελε η Ε.Ε., η ΕΚΤ ήθελε έξι μήνες, το ΔΝΤ ήταν ουδέτερο αλλά είχε πει όχι στην επιλογή του ένα μήνα» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης και ξεκαθάρισε ότι «εγώ ως Γκίκας Χαρδούβελης ούτε καν σκέφτηκα ότι εγκλωβίζω κάποιον, σκέφτηκα την χώρα μου, χρειαζόμασταν ρευστό. Ο Ντάισελμπλουμ πρότεινε τους δύο μήνες»

O κ. Χαρδούβελης έκανε λόγο επίσης για «τρύπα» 4 δισ. ευρώ στα κεφάλαια τα οποία φέτος απαιτούνται για την πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση ξεκινάει ήδη με δύο δις μείον και μία αύξηση του αφορολόγητου που προσθέτει άλλα δύο δις» τόνισε και είπε ότι κατά τον ίδιο η δημοσιονομική απώλεια την οποία η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι προσεγγίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε επίσης το «email Χαρδούβελη» σημειώνοντας ότι ήταν το τέλος της διαδρομής ενώ το «email Βαρουφάκη» η αρχή μίας άλλης διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε «Από τη στιγμή που υπογράφεις την παράταση της σύμβασης υπογράφεις και το μνημόνιο. Ο λόγος που έγινε όλη αυτή η φασαρία είναι γιατί θέλουν οι δανειστές να βάλουν την Ελλάδα να φωνάξουν δυνατά ότι υπογράφει τους κανόνες του μνημονίου και να μπορέσουν να το περάσουν στα κοινοβούλιά τους».

(Mε πληροφορίες από Έθνος και Ναυτεμπορική)