ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/03/2015 15:38 EET | Updated 01/03/2015 16:15 EET

Σόιμπλε: Με αφήνει άφωνο ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Αθήνα

ODD ANDERSEN via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble addresses the lower house of Parliament Bundestag in Berlin on February 27, 2015 before Germany's parliament vote on the approval of the four-month-extension of the Greek bail-out programme despite widespread scepticism in Europe's biggest economy and effective paymaster on whether Athens will stick to reform pledges. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

«Με ενδιαφέρει ελάχιστα τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους». Με αυτά τα λόγια μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ZDF ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας προειδοποιώντας την ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των δεσμεύσεων της προς τους εταίρους αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες.

Χαρακτηριστικά τόνισε, «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες».

Και συνέχισε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα τής έλεγα: "Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και... και... και..."».

Τέλος, μάλιστα, δήλωσε «ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα.»

Αναφερόμενος στην αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Αν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα την Παρασκευή, αλλά πολλοί στο Βερολίνο εξέφρασαν οργή διότι η Αθήνα ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια «δημιουργική ασάφεια» ώστε να εξασφαλίσει ένα περιθώριο από τους εταίρους τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».

Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.