ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/03/2015 07:19 EET | Updated 01/03/2015 09:41 EET

Παρέμβαση Τσίπρα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Από λεπτομέρειες διαμορφώνουμε κλίμα»

ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) sists next to Deputy Prime Minister Giannis Dragasakis (R) before delivering a speech at the Syriza party headquarters, in Athens on February 28, 2015. Greece's Prime minister vowed Saturday no retreat from his principles in the eurozone country's 'battle' with creditors as he seeks to live up to election promises to reverse austerity cuts and avoid a third bailout. 'The battle will continue,' the far-left Alexis Tsipras told the central committee of his hard-left Syriza party in Athens. 'Anybody thinking that we are going to go away will be disappointed.' AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)

Παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα των βουλευτικών αυτοκινήτων πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά των βουλευτών που επέμειναν στη διατήρηση του επιδόματος για το υπηρεσιακό αυτοκίνητο. «Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα όταν το έμαθα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. «Είναι αδιανόητο όταν παίρνουμε 6.000 ευρώ, να διεκδικούμε και τα 400 ευρώ του αυτοκινήτου... Από ορισμένες λεπτομέρειες διαμορφώνουμε κλίμα σύντροφοι, για το αν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε για νέο γραμματέα τον Τάσο Κορωνάκη, τονίζοντας πως «σκοπός για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να γίνει ένα κόμμα ενιαίο όχι Ομοσπονδιακό», ενώ η πρόταση του για την ΠΓ είναι να είναι ένα μικρό ευέλικτο όργανο 13 μελών προκειμένου να είναι ευέλικτο. Υποψήφιος της Αριστερής Πλατφόρμας για τη θέση του γραμματέα είναι ο Αλέκος Καλύβης, ενώ υποψήφιος της ΚΟΕ είναι ο Στέλιος Ελληνιάδης. 

Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τροπολογία με την οποία εκφράζεται η διαφωνία της με τις συμφωνίες του Eurogroup, και ζητείται από το κόμμα να αγνοηθούν. H τροπολογία Λαφαζάνη δεν πέρασε, με 68 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 5 λευκά. Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης πέρασε με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει λευκό.

Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο eurogroup.

Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες του eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών δηλώσεων. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση τους και στη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς απ' τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών. Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας - και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες - να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας μας».

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την εκλογή νέου γενικού γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας.Η εικόνα της συζήτησης στην ΚΕ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή μιαμεικτή εικόνα επικρίσεων, σκεπτικισμού και υποστηρικτών. Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και μικρότερες τάσεις ασκούν κριτική και θεωρούν, ότι στη συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία, ενώ την υπερασπίστηκαν, κατά κύριο λόγο, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.