ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/03/2015 07:20 EET | Updated 01/03/2015 07:20 EET

Σκουρλέτης: Ναι σε νέα χρηματοδότηση, υπό όρους. Nέο πλαίσιο στα εργασιακά - δεν θα επανέλθουμε στο 2010

Pacific Press via Getty Images
MAXIMOS MANSION, ATHENS, ATTICA, GREECE - 2015/01/27: Panos Skourletis, the new Labour Minister, walks through the waiting press after leaving the Maximos Mansion. (Photo by Michael Debets/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

«Ναι» λέει σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, με πρόγραμμα αντιυφεσιακό και αντιμνημονιακό και εντός της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για το χρέος, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι για τις συλλογικές συμβάσεις δεν «παγώνει», αναγνωρίζει ότι θα ζητηθεί η άποψη των θεσμών και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις προγραμματικές της δηλώσεις.

Σχετικά με τη συμφωνία με τους δανειστές αναφέρει πως αναζητείται μια λύση εντός Ευρώπης και Ευρωζώνης, δεν επιδιώκεται ρήξη, «άρα διαπραγματευόμαστε για να πετύχουμε έναν προωθητικό συμβιβασμό. Αν λοιπόν κανείς το κρίνει από αυτό το πρίσμα, θεωρώ ότι το πρόσημο είναι θετικό». Παράλληλα, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη χρήση του όρου «αναστολή» όσον αφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «είναι διαφορετικό να λες ότι η εφαρμογή του επεκτείνεται σε ένα βάθος χρόνου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν λέγεται αναστολή».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «δεν καταλήξαμε σε ένα καινούριο μνημόνιο. Ούτε ονομαστικά αποκαλείται έτσι, ούτε το περιεχόμενό του μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Καμία από τις προηγούμενες δρομολογημένες δεσμεύσεις και μέτρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Ίσα ίσα, ανοίξαμε δυνατότητες ώστε αρκετά από θεσμικά θέματα που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα να αλλάξουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πλέον αποδέχονται τη συζήτηση αυτοί που μέχρι πρότινος πίεζαν για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης, απαντά ότι «εμείς λέμε “ναι” στη χρηματοδότηση, ενταγμένη μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο πολιτικής, που θα χαρακτηρίζεται από μια αντιυφεσιακή, αντιμνημονιακή λογική και βέβαια θα διέπεται από τη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτή η κουβέντα τέμνεται με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί από κανέναν δικαιούχο, ενώ όσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, έχει πολλά ερωτήματα, «διότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει εκτός στόχευσης την ακραία φτώχεια. Τους απόκληρους το σύστημα δεν τους βλέπει. Υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού. Προτρέχουμε όταν μιλάμε για επέκτασή του». Επίσης, αναφέρει ότι θα υπάρξει επανασχεδιασμός της επιδοματικής πολιτικής. Σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπών, σημειώνει ότι «δεν έχουμε πει τίποτα για περικοπές. Επανεξέταση για να δεις συνολικά κάποια πράγματα ναι. Αλλά περικοπές για αυτή την περίοδο δεν προβλέπονται».

Σχετικά με το πότε θα φτάσει τα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός, απαντά ότι πρόκειται για δέσμευση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου, σταδιακά. «Ο χρονικός ορίζοντας είναι για μέσα στο 2016». Επίσης, τονίζει ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν θα «παγώσει», θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και έχουν γίνει άτυπες συζητήσεις με το ILO στην Αθήνα, Παράλληλα, σημειώνει ότι θα ζητηθεί η γνώμη των θεσμών. «Μιλάμε για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα επανέλθουν οι συμβάσεις και οι αμοιβές στα επίπεδα του 2010». Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, επισημαίνει ότι θα υπάρξουν διατάξεις και το ποσοστό θα επανέλθει στο 2%. «Αλλά και πέρα από τις ομαδικές, θα υπάρξουν παρεμβάσεις για τις ατομικές».