ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/03/2015 08:09 EET | Updated 03/03/2015 08:14 EET

Ποιοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποφυλακίζονται λόγω παρέλευσης του 18μηνου

Sooc

Αποφυλακιστήριο στις 27 Μαρτίου αναμένεται να λάβουν ο επικεφαλής του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, και δύο ακόμα βουλευτές της, ο Χρήστος Παππάς και ο Ιωάννης Λαγός, καθώς πλησιάζει η παρέλευση του 18μηνου και η λήξη των συνταγματικών περιθωρίων κράτησής τους ως υποδίκων.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», και οι τρεις, που κρατούνται όπως και άλλοι βουλευτές της Χ.Α. με εντάλματα προσωρινής κράτησης για βαριά αδικήματα, όπως εκείνο της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, θα είναι «έξω», όταν η δίκη τους ξεκινήσει. Οι εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών για την έναρξη της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής είναι πως θα αρχίσει μετά το Πάσχα (μέσα στον Απρίλιο).

Μετά την αποφυλάκιση των τριών, στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές της Χ.Α. Ηλίας Κασιδιάρης και Γιώργος Γερμενής, για τους οποίους τα 18μηνα λήγουν αργότερα. Από το σύνολο των βουλευτών της Χ.Α. που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτιά της τον Ιούνιο του 2012, προφυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που κράτησε πάνω από ένα χρόνο, εννέα βουλευτές ενώ στους υπόλοιπους εννέα είχαν επιβληθεί διάφοροι περιοριστικοί όροι. Ωστόσο, ενώ την 27η Μαρτίου οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός θα είναι εκτός φυλακών, μόνον ο Παππάς θα είναι «τελείως» ελεύθερος. Οι άλλοι δύο σε εκτέλεση αποφάσεως των ειδικών ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, θα βρεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς βαρύνονται επιπλέον και με κατηγορίες για οπλοκατοχή.

Οι υπόδικοι βουλευτές που θα μετάγονται από τις φυλακές Κορυδαλλού στο δικαστήριο θα είναι μόνον τρεις, ενώ όλοι οι υπόλοιποι –18 συνολικά είναι οι κατηγορούμενοι– θα προσέρχονται ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της δίκης. Κρατούμενοι παραμένουν οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα, μεταξύ των οποίων ο φυσικός αυτουργός, Γιώργος Ρουπακιάς. Τα 18μηνα γι’ αυτούς δεν έχουν εκπνεύσει ακόμα, αλλά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα αποφυλακιστούν όσο η δίκη τους θα διαρκεί.

Σημειώνεται ότι επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον ΓΓ του υπουργείου, τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, την πρόεδρο της Βουλής, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Συντακτών και το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει αποστείλει ο κ. Τάκης Ζώτος, συνήγορος πολιτικής αγωγής του αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, εκφράζοντας τη διαφωνία του στη διεξαγωγή της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, εκφράζοντας την πρόταση να διεξαχθεί η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.