Διαψεύδει ο Πανούσης ότι ανοίγουν τα κέντρα και σταματούν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. ΕΔΕ για τη διαρροή εγγράφου

Διαψεύδει ο Πανούσης ότι ανοίγουν τα κέντρα και σταματούν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. ΕΔΕ για τη διαρροή εγγράφου
Sooc

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα»

Αυτό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο ζήτημα που ανέκυψε ξαφνικά με φημολογία για ελεύθερη είσοδο ουσιαστικά μεταναστών που μπαίνουν στη χώρα παράνομα. Κάτι τέτοιο προκύπτει από ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) που εκδόθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. τόνιζαν ότι κυκλοφόρησε την Τρίτη το πρωί μια σχετική διαταγή, επιμένουν ωστόσο ότι δεν αναφέρουν όσα καταγράφουν στην ανακοίνωσή τους οι συνοριοφύλακες αλλά κινούνταν στο ύφος και στο πνεύμα της κοινής δήλωσης των δύο αναπληρωτών υπουργών Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Σε non paper το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για κακοστημένη θεατρική παράσταση από πλευράς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη “αποκάλυψη” προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!

Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή – άλλωστε όλοι ξέρουν που έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί – απ’ όλους!

Ας σταματήσουν, επιτέλους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία. Και ας γνωρίζουν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι θα χυθεί άπλετο φως».

Τι λέει η διαταγή

Έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγου Γεωργίου Νίτσα, αναφέρεται στη «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών»

Σε αυτό αναφερόταν ότι με εντολή του Γιάννη Πανούση, καμία σύλληψη μεταναστών που θα εντοπίζονται στη χώρα, δεν θα πραγματοποιείται από εδώ και πέρα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι μετανάστες θα καταγράφονται, θα γίνεται σήμανσή τους και θα τους δίνεται έγγραφο παραμονής στη χώρα για ένα μήνα. Σε αυτό το διάστημα του ενός μήνα θα πρέπει να δηλώσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα ή να φύγουν από αυτή. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα, θα τους χορηγείται άδεια παραμονής διάρκειας έξι μηνών. Μετά τους έξι μήνες θα ξεκινά η διαδικασία επαναπροώθησής τους.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η διαταγή αυτή αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και υλοποιήθηκε τώρα γιατί μόλις προχθές, Κυριακή, ο κ. Πανούσης ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση αργά το βράδυ της Τρίτης σχετικά με τα κέντρα κράτησης και τις ανακοινώσεις σχετικά με την αποχώρηση των μεταναστών την Τετάρτη από αυτάλαμβάνοντας άδεια τονίζοντας: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

«Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική» χαρακτηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς, την απόφαση του Γιάννη Πανούση.