ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/03/2015 05:30 EET | Updated 03/03/2015 05:30 EET

Στον αέρα το δωρεάν ρεύμα του ...ΣΥΡΙΖΑ λόγω Γενικού Λογιστηρίου

eurokinissi

Αποτέλεσε ναυαρχίδα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και σημείο αιχμής σε αυτό μετέπειτα η νέα κυβέρνηση ονομάτισε "αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης".

Το προανήγγειλε ουκ ολίγες φορές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και μόλις της περασμένη Δευτέρα εξαγγέλθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, αν και επρόκειτο για το πρώτο - συμβολικού χαρακτήρα - νομοθέτημα της κυβέρνησης, ακόμα το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν έχει λάβει κοστολογημένη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου οι τρεις βασικές παροχές που προβλέπει (δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και επίδομα σίτισης) να βρουν άμεση εφαρμογή σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Μέχρι και χθες, γινόταν γνωστό ότι με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα εξειδικευτεί η πρώτη εφαρμογή των μέτρων με ειδικά κριτήρια και διαδικασίες καθώς και συνέργεια των δράσεων που ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να υλοποιηθούν ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος.  

Ακόμα και έτσι όμως, τουλάχιστον το ένα από τα τρία έχει ήδη θεσμοθετηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και ήδη - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ απολαμβάνουν 600.000 οικογένειες...

Ήδη από το 2013 σε 4 κατηγορίες συμπολιτών μας που έχουν άμεση ανάγκη, όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, όσοι έχουν κάτω από 12000 ετήσια εισοδήματα και όσοι χρειάζονται μηχανικής υποστήριξης, με σχετική απόφαση που βρίσκεται σε ισχύ δεν κόβεται από κανέναν το ρεύμα σε όσους χρωστάνε στην ΔΕΗ.

Στην πραγματικότητα, αυτή την στιγμή, δεν τίθεται θέμα επανένταξης στο Πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ατόμων στα οποία έχει κοπεί το ρεύμα, αφού ήδη τα άτομα αυτά απολαμβάνουν παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο 2014 σε οικογένειες που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχειας, έχουν συσταθεί κοινές επιτροπές από κοινού με τους δήμους, τη ΔΕΗ και τις κατά τόπους περιφέρειες, οι οποίες και συναποφασίζουν για την παροχή απολύτως δωρεάν ρεύματος (8000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα).

Σημαντική είναι και η πρόβλεψη - που βρίσκεται επίσης σε ισχύ - για έκπτωση έως 70% στις 3500 κοινωνικές δομές που προσφέρουν κοινωνικό έργο (συσσίτια, εκκλησία, γηροκομεία κτλ...)