ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/03/2015 13:14 EET | Updated 03/03/2015 13:23 EET

Αρχίζει η καμπάνια «For Her» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο που χτυπάει τις γυναίκες

YinYang

«Τι θα έκανες για εκείνη για να την προστατεύσεις; Αν ήσουν εκείνη τι θα έκανες για να προστατευθείς; Οι ιδιαιτερότητες του καρκίνου στη γυναίκα είναι πολλές και περίπλοκες, αντιμετωπίζονται με επιτυχία μόνο αν εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ίδιων των γυναικών. Η σύμπραξη όλων είναι καθοριστική για να καταφέρουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς σε όλες τις γυναίκες, ότι οφείλουν να προστατέψουν οι ίδιες τον εαυτό τους με τη σωστή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «'Αλμα Ζωής», με αφορμή την έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της γυναίκας.

Η καμπάνια "For Her", από τη Roche Hellas, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Women for Oncology» (Γυναίκες στην Ογκολογία) και την υποστήριξη του Συλλόγου «'Αλμα Ζωής», θα ξεκινήσει το Σάββατο 7 Μαρτίου 11:00-15:00, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εκδήλωση στο Golden Hall, οι γυναίκες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν με εξειδικευμένους γιατρούς, ενώ παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε ψηλάφηση μαστού από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες της «Women for Oncology ».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της "For Her", το δίκτυο "Γυναίκες στην Ογκολογία", θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ομιλία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, το Σάββατο 7 Μαρτίου ώρα 15:00.

Οι Παθολόγοι Ογκολόγοι, εκπρόσωποι του δικτύου «Women for Oncology», Έλενα Λινάρδου και Ελένη Γαλάνη, εστίασαν στη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, αναφέροντας, ότι ο καρκίνος της γυναίκας είναι μια πολύπλοκη νόσος και η γνώση και η ενημέρωση όλων, -και όχι μόνο των γυναικών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική θεραπεία.

O καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες καθώς παγκοσμίως περισσότερες από 1,6 εκ. γυναίκες εμφανίζουν την νόσο ετησίως. Στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα, πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη για τη ζωή κάθε χρόνο. Με περισσότερα από 530.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο παγκοσμίως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 3η πιο κοινή μορφή καρκίνου στη γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού (22,9%) και τον καρκίνο του παχέος εντέρου (9,4%). Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου, ανέφερε η κ. Λινάρδου και σημείωσε, ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν θα υπάρχει στο μέλλον αν τα εμβόλια εφαρμοσθούν ευρέως».

Άλλη μορφή γυναικολογικού καρκίνου είναι των ωοθηκών, όπου στη χώρα μας πάνω από 900 περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από 500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση. Στην Ευρώπη, σε περισσότερες από 70.000 γυναίκες το χρόνο εμφανίζεται καρκίνος των ωοθηκών και περίπου 45.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)