Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι. Δεκάδες άμαχοι νεκροί

Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι. Δεκάδες άμαχοι νεκροί
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Σκληρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη στο Χαλέπι στη Συρία, όπου τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν από βόμβα σε συνοικία που ελέγχουν οι αντάρτες από ελικόπτερο των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι οκτώ από τους 18 νεκρούς «απανθρακώθηκαν εντελώς» στην επιδρομή αυτή, η οποία στοχοθέτησε κόσμο που «είχε συγκεντρωθεί για να αγοράσει καύσιμα στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες συνοικία Κάντι Άσκαρ, στο ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε η ΜΚΟ.

Εξάλλου, τουλάχιστον έξι μαθητές και μια έγκυος σκοτώθηκαν και 12 ακόμη πρόσωπα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σε μια επιδρομή της αεροπορίας του καθεστώτος κοντά σε σχολείο σε ένα χωριό βόρεια της πόλης Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις του καθεστώτος κάνουν συχνά χρήση «βαρελιών με εκρηκτικά» στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων, κυρίως στην επαρχία Χαλέπι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν, έχει προσωπικά ζητήσει επανειλημμένα να σταματήσει η χρήση των αυτοσχέδιων αυτών βομβών στον πόλεμο στη Συρία.

Στο Χαλέπι συνέχιζαν να μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις του στρατού, έπειτα από μια θεαματική επίθεση των αντικαθεστωτικών εναντίον του αρχηγείου της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας, στο δυτικό τμήμα της πόλης.

«Πολύ σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση της Τετάρτης (σ.σ. χθες) και οι δύο αντίπαλες πλευρές βομβαρδίζουν η μια την άλλη» με πυροβόλα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Μια πηγή στον συριακό στρατό επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες. «Γίνονται μάχες ανάμεσα στον στρατό και ενόπλους στη συνοικία Τζαγιάματ αζ Ζαχρά έπειτα από μια εκκαθαριστική επιχείρηση που άρχισε το πρωί ο στρατός και κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες στις τάξεις του εχθρού».

Την Τετάρτη οι αντάρτες είχαν πυροδοτήσει εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει υπογείως, στοχοθετώντας το κτίριο στο οποίο εδρεύει η διαβόητη υπηρεσία πληροφοριών της συριακής ΠΑ, ενώ στις μάχες οι οποίες ακολούθησαν σκοτώθηκαν 20 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων και 14 στις τάξεις των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βομβαρδισμοί των ανταρτών εναντίον του τομέα που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις στοίχισαν τη ζωή σε εννέα αμάχους, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τρία παιδιά, κυρίως στη συνοικία Σαλαχεντίν, στο δυτικό τμήμα της πόλης, όπου ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή