Κομισιόν: Πρόβλημα η κατάχρηση υπηρεσιών πρόνοιας από τους Ευρωπαίους μετανάστες

Κομισιόν: Πρόβλημα η κατάχρηση υπηρεσιών πρόνοιας από τους Ευρωπαίους μετανάστες
Ο Φρανς Τίμερμανς
Ο Φρανς Τίμερμανς
ASSOCIATED PRESS

Προβληματισμό σχετικά με το ζήτημα της κατάχρησης των προνοιακών επιδομάτων από Ευρωπαίους μετανάστες εξέφρασε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, εκτιμώντας ότι η λαϊκή υποστήριξη προς τους κανονισμούς που ορίζουν την ελευθερία της μετακίνησης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιοριστεί εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει η κινητήρια δύναμη μιας αλλαγής στον τομέα αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη, πρόσθεσε ο Τίμερμανς υποστηρίζοντας επιπλέον ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αντί για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, θα παίξει βασικό ρόλο στην ενίσχυση του κύρους της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη θέση της χώρας του στην ΕΕ και θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της μέχρι το τέλος του 2017 εφόσον επανεκλεγεί στις εκλογές του Μαΐου.

Τα σχόλια του Τίμερμανς αναμένεται ότι θα γίνουν ευμενώς δεκτά από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος σχεδιάζει να περιορίσει την πρόσβαση των μεταναστών από χώρες της ΕΕ στο βρετανικό σύστημα καταβολής προνοιακών επιδομάτων.

"Η λαϊκή υποστήριξη θα κλονιστεί αν το κοινό πιστεύει ότι ελεύθερη μετακίνηση σημαίνει την υπονόμευση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης (...) θα πρέπει να το διασαφηνίσουμε αυτό (...) μολονότι φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των υπηκόων των χωρών-μελών, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας δεν σημαίνει αυτομάτως και πρόσβαση στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης", είπε ο Τίμερμανς μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο.

Κάνοντας επίθεση γοητείας, με αναφορές σε τηλεοπτικά σήριαλ και ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Ολλανδός αξιωματούχος είπε ότι η Βρετανία χαίρει μεγάλης υποστήριξης στην Ευρώπη για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της και ότι οι Βρετανοί συχνά τηρούν μια στάση του τύπου «δεν αρέσουμε σε κανέναν αλλά δεν μας νοιάζει».

«Η Βρετανία μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα εάν εμπλακεί στην Ευρώπη αντί να στέκει στο περιθώριο και να λέει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει. Η Βρετανία μπορεί να οδηγήσει αυτήν την αλλαγή», τόνισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα