ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/03/2015 08:32 EET | Updated 06/03/2015 13:42 EET

Τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν τη ΝΕΛ ότι έχει μήνες να καταβάλει μισθους και καλούν σε κινητοποίηση

Eurokinissi

Συγκέντρωση για την ερχόμενη Τετάρτη, 11 Μαρτίου, διοργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών από την εταιρεία ΝΕΛ.

Περισσότεροι από 500 ναυτεργάτες και οι οικογένειες τους, έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση καθώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες, λέει ανακοίνωση των σωματείων. Η συγκέντρωση θα γίνει έξω από τον Οίκο Ναύτη, στην πλατεία Τερψθέας.

Η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ

Η απλήρωτη εργασία αποτελεί μάστιγα για την λαϊκή οικογένεια. Η δεινή κατάσταση, με την οποία συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνεται κάθε μέρα.

Τραγικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε πάνω από 500 ναυτεργάτες, εργαζόμενους της ΝΕΛ, που έχουν να τους καταβληθούν για μήνες οι δεδουλευμένες αποδοχές τους, με την εφοπλιστική εταιρεία και την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, να συνεχίζουν τον εμπαιγμό σε βάρος των λαϊκών αιτημάτων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που δεν διστάζει να μην εφαρμόζει και τα ελάχιστα που προβλέπονται στις ΣΣΕ. Υπονομεύουν το σύνολο των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, γιατρούς, συντάξεις, φάρμακα, επιδόματα ανεργίας.

Σε επανειλημμένες παρεμβάσεις ο Αναπλ. Υπουργός Ναυτιλίας κ.Δρίτσας έκφρασε την πολιτική των εφοπλιστών, με διάφορες προφάσεις καλύπτει την ΝΕΛ και τις άλλες εταιρείες που δεν καταβάλλουν τις δεδουλευμένες αποδοχές.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής με τα προνόμια και τις επιδοτήσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, έχουν οδηγήσει στην ακτοπλοΐα σε μείωση κατά 50% των οργανικών συνθέσεων και του αριθμού των πλοίων, αύξηση της ανεργίας, εντατικοποίηση της εργασίας, εγκατάλειψη των κατοίκων των νησιών, υπονόμευση της ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε ναυτεργάτες, εργαζόμενους, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, να οργανώσουμε την πάλη μας, να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση – διαμαρτυρία την Τετάρτη 11 Μάρτη στις 10:30 π.μ, για την καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας, την υπεράσπιση των συγκροτημένων δικαιωμάτων, ΣΣΕ – Κοινωνική Ασφάλιση.

Διεκδικούμε

· Να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί σε όλους τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους.

· Υπεράσπιση και εφαρμογή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων.

· Κατάργηση των μνημονίων, του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Νόμου 2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφοράς της χώρας.

· Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δια-νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%. Αποκλειστικά δημόσια ασφαλή ακτοπλοΐα, λιμάνια και ναυπηγεία στην υπηρεσία του λαού.