ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/03/2015 12:31 EET | Updated 06/03/2015 12:32 EET

Αυτή είναι η νέα ΕΡΤ. Εξαιρούνται από το ανταποδοτικό τέλος οι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Sooc

Την Δευτέρα κατατίθεται τελικά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Από κυβερνητικές πηγές δημοσιοποιήθηκαν οι βασικοί άξονες και οι αρχές του νέου δημόσιου φορέα της ραδιοτηλεόρασης.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Επιστροφή των απολυμένων της 11/6/2013
  • Ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ
  • Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ
  • Ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση

«Η εξεύρεση ορθής λύσης ως προς τα παραπάνω σημεία είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

«Η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού», επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι και δεσμεύονται ότι:

  • η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.
  • η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο.
  • η ΕΡΤ θα κατέχει, θα τηρεί, και θα παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση, ενώ θα περιοριστούν δραστικά οι «εξωφρενικές» ,κατά την κυβέρνηση, δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών.