ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/03/2015 12:58 EET | Updated 06/03/2015 12:59 EET

Kaspersky: Πέντε συσκευές για να συνδέεται στο Ίντερνετ έχει η μέση οικογένεια

ullstein bild via Getty Images
(GERMANY OUT) Heimarbeit : Vater mit Kind am Computer. Arbeit Familie Heimarbeitsplatz Telearbeitsplatz Teleheimarbeit Telearbeit Beruf . (Photo by PFP/ullstein bild via Getty Images)

Πέντε συσκευές χρησιμοποιεί η μέση οικογένεια κατά μέσο όρο για να συνδεθεί στο Ίντερνετ, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, μία άλλη από τις διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι οι Ευρωπαίοι χρήστες σε ποσοστό 64% ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιος να χρησιμοποιεί τις συσκευές τους για να τους κατασκοπεύσει. Επίσης, το 93% των Ευρωπαίων χρηστών εμπιστεύεται στους υπολογιστές και τα smartphones, όχι μόνο πολύτιμα δεδομένα, αλλά και στοιχεία της προσωπικής ζωής.

Η έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International ανέδειξε ότι το 36% των χρηστών διαθέτει συνολικά περισσότερους από δέκα online λογαριασμούς ταυτόχρονα. Ωστόσο, η χρήση οικείων ονομάτων χρήστη και κωδικών πρόσβασης μπορεί να αποτελέσει «χρυσωρυχείο» για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Αξιοποιώντας το συνδυασμό αυτό, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα και σε online λογαριασμούς.

Σε όλον τον κόσμο, οι χρήστες του Διαδικτύου ανέφεραν ότι περίπου το 15% των πληροφοριών, που βρίσκεται αποθηκευμένο στις συσκευές τους, είναι μοναδικό και θα ήταν αναντικατάστατο σε περίπτωση απώλειας. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της B2B International και της Kaspersky Lab, μόνο το μέσο κόστος των multimedia αρχείων, που βρίσκονται αποθηκευμένα σε έναν υπολογιστή, ανέρχεται στα $429. Άλλα δεδομένα, που βρίσκονται αποθηκευμένα στη συσκευή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερο τίμημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το 2014, το 53% των Ευρωπαίων αντιμετώπισε μια απόπειρα πρόσβασης στους λογαριασμούς πληρωμών του. Το 4% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες αυτές ήταν επιτυχείς και του κόστισαν χρήματα. Τα θύματα στην Ευρώπη ανέφεραν απώλειες της τάξης των $313 κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network, περίπου 300.000 κακόβουλα προγράμματα για Windows εμφανίζονται σε καθημερινή βάση. Τα συστήματα Android βρίσκονται και αυτά υπό απειλή, καθώς το 19% των χρηστών Android αντιμετώπισε μία απειλή τουλάχιστον μία φορά μέσα στο 2014. Ο αριθμός των επικίνδυνων προγραμμάτων για υπολογιστές με λειτουργικό OS X αυξάνεται επίσης σταθερά. Μόνο το 2014, τα προϊόντα της Kaspersky Lab παρεμπόδισαν συνολικά 3,7 εκατομμύρια απόπειρες «μόλυνσης» υπολογιστών OS X. Πολλές απειλές, όπως η υποκλοπή δεδομένων μέσω Wi-Fi ή οι επιθέσεις απευθείας στα δίκτυα, απειλούν τους χρήστες σε όλες τις πλατφόρμες.