ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/03/2015 13:14 EET | Updated 06/03/2015 13:15 EET

Εισαγγελικό αίτημα για κατάσχεση του υπολογιστή της ιδιαιτέρας Βενιζέλου

Eurokinissi

Να κατασχεθεί ο υπολογιστής που χρησιμοποίησε η γραμματέας του Ευ. Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, για να ανοίξει την πρώτη λίστα ΛαγκΆρντ τον ΟκτΏβριο του 2012 ζήτησε η Ξένη – Δημητρίου.

Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει πραγματογνωμοσύνη στον υπολογιστή μετά από όσα είπε στην κατάθεσή του ένας από τους πιο κρίσιμους μάρτυρες στην υπόθεση.

Ο κ. Απόστολος Δελτσίδης εξειδικευμένος αστυνομικός που υπηρετεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και έκανε την πραγματογνωμοσύνη και στα δύο usb.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι ελέγχθηκε τόσο το usb μετά τα αρχεία της πρώτης λίστας Λαγκάρντ που έφτασε από τη Γαλλία όσο και τα αρχεία της δεύτερης που ήρθε στη χωρά μας όταν πια είχαν αρχίσει οι έρευνες για την υπόθεση.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας τόνισε ότι δούλεψαν πάνω στο πειστήριο (δηλαδη και στο usb και στο CD) «Μέσα στο usb βρέθηκαν 2.059 αρχεία λογιστικών φύλλων. Από την έρευνά μας προέκυψε πότε έχει γίνει η εγγραφή αλλά και πότε είχαν γίνει οι όποιες μεταβολές, δηλαδή εκτυπώσεις ή άλλες αναπαραγωγές. Αναλύσαμε όλα τα δεδομένα τα οποία και καταγράφονται αναλυτικά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης».

Πρόεδρος (Πρ): «Διαπιστώσατε εάν αυτό το usb είχε προέλθει από CD ή από κάτι άλλο;»

Μάρτυρας: Είχε προέλθει από άλλο usb

Πρ: Μπορεί να γίνει αλλοίωση σε CD;

Μάρτυρας: Μπορεί να γίνει αλλά θα αφήσει ίχνη

Πρ: Μπορεί κάποιος δηλαδή να παραλείψει κάποια αρχεία;

Μάρτυρας: Ναι. Μπορεί είναι θέμα χρήστη

Ο κ. Δελτσίδης είπε στη συνέχεια ότι βρέθηκαν στο usb αρχεία που ανοίχθηκαν χωρίς να έχουν αποθηκευτεί στις 4 Αυγούστου 2010 αλλά και αργότερα από διάφορους χρήστες. Μεταξύ αυτών και ο χρήστης Σοφία (πρόκειται για τη Σοφία Μπέλμπα, γραμματέα του κ. Ευ. Βενιζέλου).

Στη συνέχεια είπε ότι «από τις έρευνες που έγιναν στα εγκληματολογικά εργαστήρια στο δεύτερο CD διαπιστώθηκε ότι είχε τρία αρχεία περισσότερα από το πρώτο CD που - όπως εκ τω υστέρων αποδείχτηκε - ανήκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου».

Η εισαγγελέας υπέβαλε πολλές ερωτήσεις στον μάρτυρα και κατέληξε:

«Ποιος χρήστης άνοιξε κάποια αρχεία στο usb;»

Μάρτυρας: Ο χρήστης Σοφία.

Ο κ. Δελτσίδης είπε στο δικαστήριο στη συνέχεια εάν υπήρχε ο υπολογιστής αυτός στον οποίο έγιναν οι τροποποιήσεις η πραγματογνωμοσύνη θα ήταν πιο πλήρης.

Μετά από αυτό η εισαγγελέας πρότεινε να βρεθεί ο υπολογιστής και να γίνει τώρα πραγματογνωμοσύνη.