ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/03/2015 05:21 EET | Updated 06/03/2015 08:28 EET

Σαμαράς: Ευχαριστώ αλλα δεν χρειάζομαι ξεκούραση

Eurokinissi

Νέο ραντεβου με τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, εκεί όπου το θέμα ενος εκτάκτου Συνεδρίου αναμένεται να τεθεί εκ νέου, για την ώρα όμως όχι και απο τα 2/3 των μελών του κόμματος όπως προβλεπει το καταστατικό για να εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση.

Έχοντας με το μέρος του την πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Επιτροπής ο κ. Σαμαρας θα επιμείνει στην αντιπρόταση του για την πραγματοποίηση Εθνικής Συνδιάσκεψης, θέση που διατύπωσε και στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ την Πέμπτη, εκτός και αν προκαλέσει ανοιχτα όσους επιμένουν να προχωρήσουν στην απαραίτητη συλλογή υπογραφών.

Η επιμονή της ηγεσίας της ΝΔ για Συνδιάσκεψη και όχι Συνεδριο κρύβεται σε μια σημαντική λεπτομέρεια. Κριτική και κλίμα για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην ηγεσία, μπορεί να τεθεί και στις δυο περιπτώσεις.

Πρακτικά όμως, μόνο τα εκλεγμένα μέλη ενος Συνεδρίου μπορούν να υπερψηφίσουν ή να απορρίψουν ανάλογη πρόταση για αλλαγή του αρχηγού του κόμματος.

Το είπε ξεκάθαρα άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετα τα μεσάνυχτα στη δευτερολογία του επιμένοντας στην πρόταση του για Εθνική Συνδιάσκεψη: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με ένα έκτακτο συνέδριο, αλλά δώρο στο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνω. Θα δείτε σε μία τέτοια περίπτωση όπως στο παρελθόν προσωπικές ατζέντες να ξετυλίγονται, το εγώ να μπαίνει πάνω από το εμείς».

Η στιγμη όμως που πάγωσαν όλοι ηταν όταν ο πρόεδρος της ΝΔ με ενα δηλητηριώδες σχόλιο απάντησε προσωπικά στον Νίκο Δένδια και στην σκληρή κριτική που του είχε ασκήσει νωρίτερα.

«Δεν υπήρξε απόσταση μεταξύ εμού και των υπουργών καθώς και των βουλευτών, είτε από το κινητό είτε από το τριψήφιο είτε δια ζώσης» είπε ο κ.Σαμαρας και πρόσθεσε: «Απο τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης κάναμε συνεχείς συσκέψεις. Θυμάμαι τότε ο Δένδιας μου είχε πει “να ξεκουραστείς πρόεδρε”. Τώρα βέβαια κατάλαβα τι εννοούσε», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ, σφάζοντας με το γάντι τον άλλοτε στενό του υπουργό.

Είχε προηγηθεί η σκληρή κριτική του Νίκου Δένδια στους χειρισμούς που υπήρξαν από την πλευρά του πρωθυπουργού μετά την ήττα στις εκλογές.

«Μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία. Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα. Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος».

Η πρωτη απάντηση στον Νίκο Δένδια ήρθε από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο ο οποίος τον ακολούθησε στο βήμα: «Ύπατος, ύπατοι, ύπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.

Ακολούθησαν ωστόσο και άλλες στιγμές έντασης με βουλευτές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχολιάζοντας ο ένας τον άλλο.

Ντόρα vs Βούλτεψη

Η αρχή έγινε όταν απο το βήμα η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια. Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας».

Η Σοφία Βούλτεψη απο τη θέση της έσπευσε να σχολιάσει μεγαλοφώνως: «Ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000 που έχασαν τις εκλογές παραιτήθηκαν».

Ασημακοπούλου vs Bλάχου

Έντονο διάλογο είχαν και ο Γιώργος Βλάχος με την Άννα Ασημακοπούλου με αφορμή την σκληρή κριτική του κ.Βλαχου στον πρόεδρο της ΝΔ.

Η κ.Ασημακοπουλου ακούστηκε να του λέει: «Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε και έναν καλό λόγο».

«Μας βρήκατε εδώ» απάντησε ο Γιώργος Βλάχος.

«Ναι αλλά τώρα είμαι και εγώ εδώ» ανταπάντησε η Άννα Ασημακοπούλου.

Τζαβάρα vs Σπυράκη

Κόντρα υπήρξε και μεταξύ του Κώστα Τζαβάρα και της Μαρίας Σπυράκη. «Χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε» ανέφερε η ευρωβουλευτής για να της απαντήσει αμέσως ο βουλευτής Ηλείας ότι «εγώ δεν πολιτεύομαι για να αρέσω αλλά για να πείθω».