ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/03/2015 19:00 EET | Updated 09/03/2015 19:14 EET

Σταθερή η κατάσταση στον Έβρο. Σε επιφυλακή οι αρχές

Eurokinissi

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι αρχές στον Έβρο, αν και η στάθμη στην κοίτη του ποταμού παραμένει σταθερή.

Ωστόσο, οι βουλγαρικές αρχές έχουν γνωστοποιήσει ότι θα απελευθερώσουν στην κοίτη του ποταμού μεγάλες ποσότητες νερού ανοίγοντας το φράγμα του Ιβαήλογκρατς.

Την ίδια ώρα, προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αρκετοί ορεινοί οικισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και ιδιαίτερα του Δήμου Μύκης, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σταδιακά, επίσης, αποκαθίστανται οι βλάβες που είχαν προκληθεί από χθες το βραδύ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των οικισμών λόγω πτώσης δέντρων. Με απόφαση του δημάρχου Μύκης, δεν θα λειτουργήσουν και αύριο πολλές σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Ωστόσο, μεγάλα είναι τα προβλήματα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις, στην πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων και στην πεδιάδα του Νέστου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι για μια ακόμα φορά, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινόμενων, καταστράφηκαν δεκάδες εκατοντάδες αγροτικές εκτάσεις και ολόκληρη η πεδιάδα των Τεγανών, θυμίζει μια απέραντη λίμνη, όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση των αγροτών, ενώ δεν γίνεται λόγος για επανακαλλιέργεια αυτών των εκτάσεων πριν υποχωρήσουν τα νερά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην πεδιάδα των Τεναγών ο κ. Μαρκόπουλος, ανέφερε ότι ο εργολάβος που ανέλαβε τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου θα εγκατασταθεί στη λεκάνη με τα αντλιοτικά του μηχανήματα, όταν θα μπορούν αυτά να λειτουργήσουν σε συνθήκες σταθερότητας του εδάφους.

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, από το βράδυ του Σαββάτου, πολλές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης. Το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω της χιονόπτωσης στην ορεινή Θάσο, όπου βρίσκονται εγκατεστημένης οι κεραίες και οι αναμεταδότες της Digea, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης από το τεχνικό συνεργείο. Η εταιρεία με ανακοίνωση, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, κάνει γνωστό ότι «η εκπομπή του σήματος στο κέντρο «Θάσος» δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις δεν είναι εφικτή ούτε με ελικόπτερο. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του προβλήματος».

Προβλήματα από την κακοκαρία σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα προβλήματα που προκλήθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου η κακοκαιρία υποχωρεί σταδιακά. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, καθώς επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα σε γεωργικές εκτάσεις.

Στη Ροδόπη, εξαιτίας της υπερχείλισης των υδάτων, έκλεισαν οι διαβάσεις: Ηφαίστου (περιοχή Μεσοχωρίου), Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκό), Ιμέρου (περιοχή Αγίας Μαρίνας), Τρελοχείμαρρος (περιοχή Κάλχα), Λίσσος (περιοχή Ποντικόρεμα), Έβρινου (περιοχή Ιασίου), Αετοκορυφή (περιοχή Διώνης) και Λοφαρίου (περιοχή Στρύμης). Επίσης, από την υπερκάλυψη υδάτων των γραμμών του ΟΣΕ, έχει διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο και η μετακίνηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία, μέχρι συνεργεία του ΟΣΕ να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των δρομολογίων. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέχρι στιγμής, τα συνεργεία χρειάστηκε να επέμβουν σε 46 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια, καθώς και σε τρεις κοπές δέντρων.

Στο νομό Σερρών, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις έχουν κατακλυστεί από νερά, από το Παραλίμνιο του Δήμου Εμμανούηλ Παππά μέχρι την Παλαιοκώμη του Δήμου Αμφίπολης, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Στρυμόνα, ενώ λόγω της ανόδου της στάθμης του ποταμού Τριπόταμου στην Ημαθία, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε δύο ανώνυμες δημοτικές οδούς, μεταξύ Βέροιας - Λαζοχωρίου και Μακροχωρίου - Ταγαροχωρίου.

Στο Κιλκίς εξαιτίας υπερχείλισης στη διάβαση του ποταμού Γαλλικού, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μανδρών - Γαλλικού, όπως επίσης και στην επαρχιακή οδό Αγίου Παύλου - Ν.Γωνιάς Χαλκιδικής, στο 5ο χλμ, λόγω υπερχείλισης παρακείμενου ρεύματος.

Προβλήματα παρατηρούνται εξάλλου, από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό στα ορεινά της Πέλλας, της Ημαθίας, της Καρδίτσας, του Κιλκίς και της Ροδόπης. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κερασιάς - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας Πέλλας, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό, μέσω Άρνισσας, από το 11ο έως το 25ο χλμ.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στην παλιά εθνική οδό Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 91ο έως 98ο χλμ και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - χιονοδρομικό κέντρο Σέλι, από 20ο έως 26ο χλμ, Βέροιας - Δασκίου, από 32ο έως 43ο χλμ, Νάουσας - χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, από 4ο και Νάουσας - χιονοδρομικό κέντρο Σέλι, από 4ο χλμ και άνω. Στο νομό Καρδίτσας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Καρδίτσας - Άρτας, από 13ο έως 61ο χλμ (θέση Τύμπανος), Μουζακίου - Στεφανιάδας, από το 10ο έως το 22ο χλμ, (θέση Αγ.Νικόλαος), Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα από 8ο έως 13ο χλμ, όπως επίσης στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Λιβάδια στο Κιλκίς και σε τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post