ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2015 15:38 EET | Updated 10/03/2015 15:38 EET

Πρώην Τζιχαντιστής αποκαλύπτει: Πως γίνονται οι εκτελέσεις του Τζιχάντι Τζον. Γιατί φαίνονται ήρεμα τα θύματα

Sky News

Το δίκτυο ενημέρωσης Sky News κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με ένα πρώην μέλος του ISIS που αποκαλύπτει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης του Ιάπωνα Kenji Goto.

Τα στοιχεία του πρώην μεταφραστή των τζιχαντιστών δεν δίνονται στη δημοσιότητα. Το πρώην μέλος του ISIS περιγράφει αναλυτικά το πώς εκτελεί ο Τζιχάντι Τζον, κατά κόσμο Mohammed Emwazi.

«Ένας Τούρκος είναι ο σκηνοθέτης των προπαγανδιστικών βίντεο τρόμου», λέει, «αλλά ο 26χρονος Emwazi είναι το μεγάλο αφεντικό. Ο Τούρκος δίνει οδηγίες στο τηλεοπτικό συνεργείο για το πού και πώς θα στηθούν οι κάμερες».

«Ο Emwazi τους έλεγε συνέχεια, 'πιο γρήγορα, πιο γρήγορα, πρέπει να τελειώνουμε' και όλοι τον ακούν με σεβασμό».

Οι τζιχαντιστές κάνουν και πρόβες των εκτελέσεων για να προετοιμάσουν τα θύματα για το πώς θα στέκονται μπροστά στην κάμερα. «Τους λένε πως δεν θα πάθουν τίποτα», αναφέρει ο μεταφραστής.

Τους έλεγαν πως δεν θα πάθουν τίποτα

«Οι βιντεοσκοπήσεις των εκτελέσεων έγιναν με παρόμοιο τρόπο όπως και οι εικονικές. Μέχρι τη στιγμή του αποκεφαλισμού, οι όμηροι δεν περίμεναν πως θα θανατωθούν και τους χαλάρωναν για να φαίνονται ήρεμοι στην κάμερα».

Τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο της τζιχαντιστικής προπαγάνδας. Όπως παρατηρεί το Sky News, αυτά τα πλάνα έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και έχουν εδραιώσει των τρόμο για το Ισλαμικό Χαλιφάτο στα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως στο YouTube.

Η πηγή του Sky News που αναφέρεται ως Saleh, λέει πως συνεργαζόταν τους τελευταίους μήνες με το ISIS και πέταξε πρόσφατα για την Τουρκία από όπου και διέφυγε στην Ευρώπη.

Ο Saleh επιβεβαιώνει πως ο Τζιχάντι Τζον είναι ο επικεφαλής των εκτελέσεων και ο υπεύθυνος για τον σχεδιασμό τους.

Δηλώνει πως δική του δουλειά ήταν να μεταφράζει, ηρεμώντας τα θύματα και να τους πείθει ότι είναι απολύτως ασφαλείς.

«Ο Emwazi μου έλεγε να τους λέω: 'Πες τους. Δεν έχουν πρόβλημα. Μόνο βίντεο θα κάνουμε, δεν θα τους σκοτώσουμε. Δεν έχουμε θέμα με σας, με την κυβέρνηση σας έχουμε. Θέλουμε να σταματήσουν να χτυπάνε τη Συρία. Εσείς είστε μόνο επισκέπτες».

Ο Saleh προσθέτει πως παρά τις πρόβες, ήξερε ποια στιγμή επακριβώς θα εκτελεστούν. Επίσης συμπληρώνει πως ενθάρρυναν τους ομήρους να ασπασθούν το Ισλάμ και να πάρουν αραβικά ονόματα για να τύχουν της ευμενείας των στρατιωτικών.

Για την εκτέλεση του Ιάπωνα δηλώνει:

«Ήμουν μπροστά. Στρατιώτες πήραν το σώμα και ο Τζιχάντι Τζον επιβιβάστηκε σε δικό του όχημα και πήρε διαφορετικό δρόμο. Τον σέβονται γιατί είναι ο πιο πρόθυμος για να εκτελεί με αυτόν τον τρόπο».

Οι δηλώσεις του Saleh εναρμονίζονται πλήρως με όσα δήλωνε αξιωματούχος της CIA στη Washington Post τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Aki Peritz έλεγε και εκείνος πως οι αιχμάλωτοι δεν γνώριζαν πως θα θανατωθούν μπροστά στο τηλεοπτικό συνεργείο.

Σημειώνεται πως ο Emwazi έφυγε από το Λονδίνο το 2012 για να μεταβεί στη Συρία και να ενταχθεί στις δυνάμεις των τζιχαντιστών.

Πηγή: Sky News